Петима кандидати ще се борят за поста президент на огромната Европейска инвестиционна банка (EIB), съобщава белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем.

Това е първата от няколкото висши длъжности в Европейския съюз, за които правителствата на страните членки ще се борят през следващите 12 месеца, добавя Reuters.

EIB се смята за най-голямата многостранна финансова институция в света по размер на активите и ще бъде ключов фактор за финансирането на амбициозния преход на Европа към икономика с нулеви емисии на въглероден диоксид и цифровата ѝ трансформация.

В рамките на следващата година страните от ЕС също така трябва да решат кой ще оглави трите водещи институции на блока - Комисията, Съвета и Парламента, плюс да изберат ръководителя на външната политика. Изборът на един пост влияе върху останалите поради необходимостта да се поддържа баланс по отношение на пола, политическата принадлежност, националността и големината на страната при назначенията.

УниКредит Булбанк и ЕИБ предоставят €200 млн. на средни и големи компанииСпоразумението е част от стратегическото партньорство между двете финансови организации, което има за цел да подкрепи развитието на бизнеса в страната


Настоящият ръководител на EIB, германецът Вернер Хойер, заема поста от 2012 г. насам. Той ще се оттегли в края на годината, оставяйки свободно място в банката, чийто баланс възлиза на 544 млрд. евро, а основният ѝ капитал е 249 млрд. евро. За най-вероятни негови заместници сред петимата кандидати се смятат датчанката Маргрете Вестагер, зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за ключовия ресор "конкуренция", и испанският министър на финансите - социалистът Надя Калвино.

Интерес към поста проявяват също така политически необвързаният представител на централната банка на Италия Даниеле Франко, дясната бивша министърка на финансите на Полша и настоящ вицепрезидент на EIB Тереза Червинска и социалистът от Швеция, бивш министър на енергетиката и също настоящ вицепрезидент на EIB Томас Острос.

"Можем да кажем, че наистина сме разглезени откъм избор, защото всички кандидати са отлични", коментира германският министър на финансите Кристиан Линднер.

EIB е кредитното звено на ЕС и работи в 160 държави, като предлага заеми, гаранции, капиталови инвестиции и консултантски услуги. Тя е особено фокусирана върху борбата с изменението на климата, опазването на околната среда и устойчивата енергия.

Представители на ЕС твърдят, посочва в заключение Reuters, че изборът на новия ръководител на EIB е свързан и с този на следващия ръководител на структурата за банков надзор - Единния надзорен механизъм, който трябва да бъде избран от Европейската централна банка на 13 септември.

ЕИБ финансира с 40 млн. евро мрежата от зарядни за електромобили Eldrive Компанията е най-големият оператор на подобна инфраструктура у нас и един от водещите в Румъния и Литва


Зам.-управителят на централната банка на Германия Клаудия Бух и испанската ѝ колежка Маргарита Делгадо са сред кандидатите. Ако испанката получи поста, това ще намали шансовете на Калвино за EIB, тъй като двама испанци на висши финансови постове ще се считат за твърде много.

Обратно, назначаването на Бух, който се смята за основен кандидат, би увеличило шансовете на Калвино.

Вестагер има подкрепата на политическата група на либералните партии в ЕС "Обновление", която включва френската управляваща партия на президента Еманюел Макрон, но някои френски служители предупреждават, че подкрепата на Париж не е сигурна.

Назначението в EIB трябва да бъде обсъдено следващата седмица на срещата на финансовите министри на ЕС в Испания, но финалното решение вероятно ще дойде през октомври.