Ръководители на инвестиционните подразделения на два от най-големите фондове в света за управление на активи предупреждават, че рискът от настъпване на рецесия се повишава, пише британското издание Financial Times, цитирано от БТА.

Водещите инвестиционни мениджъри на BlackRock и Amundi отправят това предупреждение, въпреки че представителите на администрацията във Вашингтон и все повече инвеститори вярват, че повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ няма да нанесе значителни щети на икономиката на страната.

Те посочват пред FT, че икономиката на САЩ до голяма степен изглежда устойчива на фона на агресивното повишаване на лихвите, но "вече се появяват пукнатини, особено на трудовия пазар".

Колко силно трябва да натисне Фед, за да стигне до 2% инфлация?Стратегията на централната банка за битка с последната миля на инфлацията ще има големи последици за потребителите, пазарите и икономиката

"Смятаме, че е много вероятно да настъпи рецесия. Въпросът е колко "дълбока" и продължителна ще бъде тя...", заявява Винсент Мортие, главен инвестиционен директор в Amundi. Фондът управлява активи на стойност от 2,1 трилиона долара, отбелязва FT.

Винсент Мортие очаква икономиката на САЩ да се свие в края на тази или в началото на следващата година.

Джейми Даймън не смята, че икономиката на САЩ ще продължи да процъфтяваГлавният изпълнителен директор на JPMorgan Chase каза, че докато икономиката на САЩ се справя добре, би било „огромна грешка“ да вярваме, че това ще продължи години наред

От своя страна Рик Райдър, който е главен инвестиционен директор на подразделението за активи с фиксирана доходност на BlackRock, посочва, че през последните седмици е все по-песимистично настроен по отношение на състоянието на икономиката на САЩ. Той отбелязва, че забавянето й вече е започнало.

"Не мисля, че можете да отпишете рецесията", отбелязва Райдър.

Фондът BlackRock управлява активи на стойност от 9,4 трилиона долара.

Икономистът Том Лий: Имаме най-ясния знак, че САЩ ще избегнат рецесияЗа първи път от две години, анализаторите ревизират корпоративните печалби през първите два месеца на тримесечието - това е ясен знак за избягване на рецесия, смята Лий

Подразделенията, управлявани от двамата инвестиционни директори, са закупили значителен обем от американски държавни ценни книжа, тъй като предполагат, че те "ще се представят добре" при отслабване на икономиката на САЩ. Освен това и двамата мениджъри очакват да се понижи стойността на щатския долар, посочва FT.