Федералният резерв "не си е написал домашното" и е подходил грешно към рязкото покачване на инфлацията, което затруднява американската икономика през последните две години.

Това мнение изрази носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от CNBC.

Инфлацията в САЩ започна да набира скорост в началото на 2021 г., когато икономиката излезе от пандемията, като се повиши от 1,2% годишно през декември 2020 г. до 40-годишния връх от 9,1% през юни 2022 г.

Фед не започна да повишава лихвените проценти до март 2022 г., а председателят Джером Пауъл многократно настояваше, че инфлацията е "преходна", което показваше, че тя лесно може да бъде овладяна.

"Фед смяташе, че източникът на инфлацията, която започна след пандемията, е свръхтърсенето", обясни Стиглиц. Според него, повишаването на цените често се дължи на други фактори, като например недостиг на ключови компоненти като полупроводникови чипове.

Зациклянето на автомобилната индустрия удря доставчиците на чиповеМиналата година Nvidia я обяви за своя

В стремежа си да понижи инфлацията до целевото равнище от 2% Фед вече повиши лихвените проценти общо 11 пъти до целеви диапазон от 5,25%-5,5%, което е най-високото равнище от над 22 години. Постигнат беше значителен напредък, като през юли 12-месечният основен индекс на потребителските цени спадна до едва 3,2% на годишна база, а множество данни сочат, че инфлационният натиск е отслабнал значително.

Въпреки че не смята, че агресивното затягане на паричната политика през последните 18 месеца ще доведе до рецесия на американската икономика, Стиглиц твърди, че има какво да се научи от оценката на Фед за динамиката на инфлацията.

"Това е наистина лоша икономика, защото Фед видя, че правителството е приело тази огромна програма за възстановяване и ако всички тези пари бяха похарчени, това щеше да доведе до инфлация, но трябва да си спомните, че само преди няколко години имаше огромна несигурност.", обяснява икономистът.

"Тази несигурност означаваше, че компаниите не инвестираха както обикновено, а потребителите не се чувстваха уверени да използват спестяванията, натрупани по време на пандемията, което означава, че общото или съвкупното търсене все още беше под прогнозите отпреди пандемията", допълва той.

Колко силно трябва да натисне Фед, за да стигне до 2% инфлация?Стратегията на централната банка за битка с последната миля на инфлацията ще има големи последици за потребителите, пазарите и икономиката

"Защо има инфлация? Всички знаем причината. Цените на автомобилите в началото се повишиха много – защо? Дали защото не знаехме как да произвеждаме автомобили? Не, ние знаем как да го правим. Американските автомобилни компании забравиха да направят поръчки за чипове, а при липса на чип не можеш да направиш кола.", категоричен е Нобеловият лауреат.

На фона на бързото повишаване на лихвените проценти от страна на Фед, икономиката на САЩ се държи изненадващо добре, а икономистите са разделени по въпроса дали затягането на финансовите условия ще доведе до рецесия.

Стиглиц предполага, че икономическото меко приземяване, което Фед се опита да предизвика, може да се осъществи, но в резултат на поредната щастлива политическа "грешка", този път от правителството под формата на Закона за намаляване на инфлацията.

Речта на Пауъл: Има място за още ръст на лихвените проценти Председателят на Федералния резерв отбеляза, че икономиката не се е охладила, както се очакваше, което може да изисква допълнително затягане на паричната политика

IRA, забележителният закон на администрацията на Байдън, насочен към производството, инфраструктурата и изменението на климата, стартира преди малко повече от година и според Министерството на финансите е стимулирал нови инвестиции за над 500 млрд. долара.

"Когато приеха този закон, те си мислеха, че ще има някои компании, които ще се възползват от него и че той ще струва 271 млрд. долара за 10 години. Сега оценките от много източници са за над един трилион долара", отбелязва Стиглиц.

"Това е голям стимул за икономиката, който ще компенсира свиващия ефект на паричната политика, така че може би ще успеем да се справим с това на косъм. Фед не е имал представа за ефекта на ИРА", казва в заключение икономистът.