Основните борсови индекси в САЩ се повишиха леко за четвърта поредна търговска сесия на фона на нови данни за американската икономика.

S&P 500 се покачи с 0,4%, като 9 от 11-те сектора на широкия индекс завършиха на зелено. S&P 500 е нараснал с 3,2% от петък, най-големият му четиридневен ръст от април. Той обаче все още е надолу с 1,6% за месеца.

Най-губещи са акциите на компаниите в сектора на комуналните услуги, които са намалели с 5,8% за август, а тези на дружествата, свързани с потребителски стоки, са надолу с 3,3%. Най-добре представящият се сектор през август е енергетиката, която е напреднала с 1,1%.

В сряда HP отбеляза най-големия спад в широкия индекс, губейки 6,6% след разочароващи перспективи за печалбите.

Mastercard и Visa се покачиха с по-малко от 1%, след като The Wall Street Journal съобщи, че компаниите планират да увеличат таксите, които търговците плащат, когато приемат потребителски кредитни карти.

Технологичният Nasdaq Composite спечели 0,5% в сряда, а Dow Jones Industrial Average добави 38 пункта, или 0,1%.

S&P 500 отбеляза най-големия си тридневен ръст от мартПечалбите на акциите се ускориха след публикуването на данните за пазара на труда и потребителското доверие, които показаха охлаждане

Цените на държавните облигации се повишиха, тъй като доходността намаля. Тази на 10-годишните бонове се установи на 4,117%, спад от 4,121% във вторник. Доходността на 2-годишните облигации падна до 4,884% от 4,888%.

Както и предишните дни, пазарите бяха повлияни от нова порция икономически новини, в случая за брутния вътрешен продукт на САЩ, който е нараснал с 2,1% на годишна база в периода април-юни, съобщи Министерството на търговията в сряда. Това е ревизия надолу от предишната оценка от 2,4%.

Тези данни следват тазседмичните доклади за отварянето на работни места и потребителското доверие, които намаляват.

Днес се очакват данните за индекса на цените на личните потребителски разходи за юли, предпочитаният от Федералния резерв показател за инфлация. Месечният отчет за работните места за август трябва да бъде представен в петък.

Речта на Пауъл: Има място за още ръст на лихвените проценти Председателят на Федералния резерв отбеляза, че икономиката не се е охладила, както се очакваше, което може да изисква допълнително затягане на паричната политика

Следващият ход на Фед по отношение на лихвените проценти продължава да тревожи инвеститорите. Председателят на централната банка Джером Пауъл каза миналата седмица, че инфлацията все още е твърде висока, което повишава възможността за още увеличения на лихвените проценти. Следващото заседание на Фед е планирано за 19 септември.

На енергийните пазари фючърсите на природния газ поскъпнаха с 5,03%, докато фючърсите на суровия петрол се установиха на 81,63 долара за барел, което е ръст от 0,6%.

Икономики на различна скорост. Как трябва да реагират централните банки?Икономическият пейзаж се променя, а различната политика може да доведе до проблеми в бъдеще

Водещите фондови борси в Европа закриха вчерашната търговска сесия със спад след недобрите данни за инфлацията в Испания и износа на Германия и Испания.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,2%, като акциите на комуналните компании загубиха 1,9%.

Предварителни данни за инфлацията в Германия показаха, че тя продължава да спада бавно, достигайки 6,1% на годишна основа през август.

Индикаторът се понижава с 0,1 процентни пункта спрямо юли, обяви статистическият институт Destatis и надвишава прогнозата на анкетираните от Factset анализатори, които залагаха на 6%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който служи за референция на ЕЦБ, също се е понижил през август до 6,4% на годишна основа. Цените са се повишили на месечна основа с 0,3%.

Destatis обяви вчера повишение на номиналната заплата от 6,6% в Германия през второто тримесечие на 2023 г. на годишна основа. Това е най-голямото увеличение на заплатите от началото на хронологичната серия през 2008 г., което може да повиши инфлацията през идните месеци.

В Испания инфлацията се е ускорила до 2,6% на годишна база през август, след като падна под 2% през юни, сочат данните на Националния статистически институт (INE).


Икономическото доверие в еврозоната е на най-ниско ниво от края на 2020 г.Индексът на икономическото доверие се е понижил повече от очакваното до 93,3 пункта спрямо 94,5 пункта преди месец

Тези данни могат да усложнят задачата на ЕЦБ, която вече повиши основната си лихва с общо 4,25 процентни пункта от юли 2022 г., за да се справи с трайно високото увеличение на цените в еврозоната.

Европейската централна банка също ще реши през септември дали да продължи с тази политика или да направи пауза на фона на влошените икономически перспективи в еврозоната.