Рекордните тримесечни печалби на Nvidia не бяха достатъчни, за да повишат фондовия пазар в САЩ в четвъртък.

Първоначално S&P 500 изглеждаше готов да достигне най-добрия си ден от юни, но завърши с 1,3% по-ниско. Всеки от 11-те сектора на широкия индекс затвори на червено.

Спад в акциите на Tesla и Amazon.com, които обхващат огромни части от пазара, повлече надолу Nasdaq Composite до загуба от 1,9%.

Акциите на Disney удължиха тазгодишното си понижение, като паднаха с 3,9% до най-ниското си ниво на затваряне от близо девет години. Тези загуби натежаха на Dow Industrials, който падна с 1,1%.

Nvidia спечели само 0,1% след покачването си с 3,2% в рамките на предишния търговски ден.

Производителят на графични чипове, който е в сърцето на бума на изкуствения интелект, отчете рекордни продажби, двойно по-високи спрямо преди година. Компанията изглеждаше готова за голям отскок, като акциите ѝ достигнаха най-високото си ниво по време на търговската сесия в четвъртък, но тези печалби впоследствие паднаха.

Nvidia изтри лошите за Уолстрийт новини с разбиващи финансови резултатиS&P 500 направи най-доброто си представяне от юни насам

Акциите на Nvidia, които се повишиха повече от три пъти тази година, може да са достигнали оценка, равняваща се на последната розовата картина на печалбите ѝ, оставяйки по-малко място за по-нататъшно поскъпване и повишаване на по-широките индекси, коментира The Wall Street Journal.

Изданието цитира Дейвид Трейнър, главен изпълнителен директор на инвестиционно-изследователската компания New Constructs, според когото „резултатите на Nvidia не са се оказали достатъчно добри, за да оправдаят нейната оценка“.

Nvidia започна деня с над 500 долара за акция. Това означава, че компанията ще трябва да увеличава приходите си средно с 20% годишно през следващите 25 години, казва Трейнър и добавя, че това е изключително висока летва, дори имайки предвид AI силата на компанията.

Междувременно се появиха сигнали за несигурност в траекторията на американската икономика, сред които данните за поръчките на капиталови стоки. Те са паднали с 5,2% през юли, най-стръмният им спад от април 2020 г. и по-лош от спада от 4,1%, очакван от анкетираните от WSJ икономисти. Предишния ден доклад на S&P Global показа, че бизнес активността е паднала до шестмесечно дъно през август.

И докато производството в САЩ отслабва тревожно, пазарът на труда остава силен.

Молбите за безработица са спаднали миналата седмица, оставайки близо до исторически ниски нива. Това е още един знак, че затягането на Федералния резерв все още не е разрушило пазара на труда в САЩ. Спадът на акциите в четвъртък може да е първият намек за притеснението на инвеститорите, че пазарът не може да издържи по-високи лихвени проценти за дълго време.

Колко силно трябва да натисне Фед, за да стигне до 2% инфлация?Стратегията на централната банка за битка с последната миля на инфлацията ще има големи последици за потребителите, пазарите и икономиката

Междувременно доходността на 10-годишните държавни облигации се покачи до 4,234% от 4,197% в сряда. Инвеститорите очакват речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в Джаксън Хоул, предвидена за днес, за да получат сигнали за потенциалната посока на лихвените проценти и за да пристъпят към действие.

В Европа, където инвеститорите също следят посланията от Джаксън Хоул, паневропейският индекс Stoxx Europe 600 регистрира спад от 0,4% след три последователни положителни сесии. Акциите на компаниите от финансовия сектор добавиха 0,5%, докато технологичните компании обърнаха посоката и загубиха 2,3%.