„Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите – да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната“.

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет, след като днес Европейската комисия обяви, че прекратява наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдаваше съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния, както и с организираната престъпност у нас.
Мониторингът над двете държави беше създаден при присъединяването им към Европейския съюз през 2007 г. Първоначално ЕК подготвяше оценки и препоръки на всеки шест месеца, а по-късно - веднъж годишно, припомня БТА. „От името на българското правителство благодаря на Европейската комисия и на ръководителите на европейските държави за това, че оцениха напредъка на България и Румъния по отношение на прилагането на върховенството на закона и премахнаха специалния механизъм за проверка на нашите държави“, каза премиерът. От този момент по отношение на спазването на върховенството на правото към България ще бъде прилаган същият механизъм на оценка като за всички останали държави членки на ЕС.

През 2019 г. ЕК реши да прекрати издаването на доклади за нашата страна заради достатъчно изпълнение на препоръките, като дотогава беше издала 17 оценки.

През юли тази година комисията съобщи, че възнамерява да прекрати действието на механизма. Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка, се посочва в днешното съобщение на ЕК.

От 2020 г. ЕК въведе общ годишен доклад за състоянието на върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС.

"Бих искала да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега", заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана в съобщението на ЕК.


"Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Отчитаме тези усилия, като прекратяваме механизма. Работата вече може да продължи в рамките на годишната оценка за върховенството на закона, както за всички останали държави в ЕС", допълва тя.

Илиана Иванова е одобрена от ЕК за български еврокомисарТя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта

Развитието на обстановката с върховенството на закона в ЕС постави нов контекст за сътрудничеството на ЕК с България и Румъния, се допълва в съобщението.

Годишните доклади за върховенството на закона съпътстват устойчивите реформи за България и Румъния, както и за останалите държави в ЕС.

От миналата година тези нови доклади включват и препоръки, като се следи за изпълнението на много от договорените реформи в България и Румъния. Когато е уместно, напредъкът по тях се следи и в рамките на европейския семестър, отбелязва комисията, цитирана от БТА.

Шенген беше ключова тема в срещата на Мария Габриел с Урсула фон дер ЛайенБългарският вицепремиер е на работно посещение в Брюксел
„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По думите ѝ това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество.
„Днешното решение на Европейската комисия е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България, в областта на върховенството на правото. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в еврозоната“, коментира правосдният министър Атанас Славов.