Спадът в акциите на технологичните компании натежа върху S&P 500 в петък, отслабвайки печалбите на широкия американски индекс от четвъртък и изтласквайки го на отрицателна територия за седмицата.

S&P падна с 1,2%, Nasdaq Composite загуби 1,6%, а Dow Jones Industrial Average се понижи с 289 пункта, или 0,8%.

S&P 500 и Nasdaq отчитат слаби седмични спадове, докато Dow отбелязва малък ръст.

В петък индексите отвориха с понижение, като загубите се ускориха по обяд.

Технологичните акции, звездите на пазара тази година, бяха едни от най-зле представилите се, като секторът на информационните технологии на S&P 500 изгуби почти 2%.

Акциите на Adobe паднаха с 4,2% след обявените в четвъртък данни за приходите на софтуерната компания и бяха сред най-големите губещи на пазара.

Този спад накара някои инвеститори да заемат по-предпазлива позиция и спрямо други технологични компании.

Meta Platforms и Nvidia изтриха повече от 3%.

Акциите на Microsoft и на Palo Alto Networks загубиха съответно 2,5% и 2,3%.

Акциите на Arm загубиха сила след дългоочаквания дебют на дизайнера на чипове на борсата в четвъртък, падайки с 4,5% в петък след бурно покачване в първата търговска сесия за годината, което беше знак за мнозина, че IPO пазарът отново се съживява.

$65 млрд.: Дизайнерът на чипове Arm поскъпна с 25% при дебютното си IPO Това съживи надеждите на инвеститорите за затъващия пазар на първични публични предлагания

Акциите се търгуват в тесен диапазон през последните седмици, след ръста на пазара през по-голямата част от годината. Въпреки това някои инвеститори продължават да смятат, че икономиката на САЩ ще запази силата си, поддържайки високата доходност на държавните облигации и стимулирайки печалби във всичко - от петрола до акциите.

Новите икономически данни от тази седмица показаха, че американците продължават да харчат, въпреки че стават все по-песимистични по отношение на икономиката, докато производителите в Ню Йорк са с добра нагласа относно бизнес условията.

Междувременно по-високите цени на горивата все пак помрачават прогнозите, че инфлацията ще продължи да намалява. По-рано тази седмица нови данни показаха, че потребителските цени през август са се повишили с най-бързите темпове от повече от година, подхранвани от скок в разходите за енергия.

Цените на петрола се повишиха тази седмица, като тези на суровия сорт Брент се установиха на най-високото си ниво от ноември 2022 г. През последните три седмици цените на Брент са скочили с почти 12%, най-голямото им подобно увеличение от април.

Инфлацията в САЩ се е ускорила през август заради цените на гориватаТова може да насърчи Федералния резерв да повиши допълнително лихвените проценти по-късно тази година

Докато битката с инфлацията на Федералния резерв изглежда не е приключила, много инвеститори разпределят пари към държавните облигации на САЩ, като доходността им се движи около някои от най-високите нива за последното десетилетие.

Тази на 10-годишните държавни ценни книжа се повиши за втора поредна седмица и се установи на 4,321% в петък.

Ръст на цените на едро в САЩ за август - и още храна за размисъл за ФедИндексът, измерващ цените на стоките и услугите, преди да достигнат до крайните потребители, се е увеличил с 1,6% през август на годишна база

Много трейдъри очакват Федералният резерв да запази лихвите на сегашните им нива на срещата си следващата седмица, въпреки че перспективите за останалата част от годината са по-мрачни.

Някои инвеститори смятат, че американският фондов пазар е на кръстопът. Проблемът е, че анализаторите не са сигурни какво може да даде нов тласък на акциите нагоре.

Въз основа на консенсусни оценки за отделните компании, ръстът на печалбите за целия S&P 500 се очаква да бъде 12% за следващите 12 месеца, прогнозира Citi.

В Европа основните индекси на водещите фондови борси се повишиха в края на вчерашната търговска сесия.

На Лондонската фондова борса FTSE 100 прибави 0,5%, във Франкфурт DAX нарасна с 0,56%, а парижкият САС 40 се повиши с 0,96%.

STOXX Europe 600 е нагоре с 0,23%.