Илон Мъск възнамерява да направи достъпа до платформата му X (Twitter) платен.

В разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху милиардерът заяви, че платежната система е единственият начин да се противодейства на ботовете.

"Преминаваме към малко месечно плащане за използването на системата", обясни още предприемачът и собственик на Tesla и SpaceX, цитиран от BBC.

От X все още не са направили официален коментар по темата.

Засега не е ясно и дали изказването на Мъск е поредният му нестандартен коментар или сигнал за по-твърди планове, които все още не са обявени.

Милиардерът неведнъж е подчертавал публично, че решението му за премахване на ботовете и фалшивите акаунти в платформата на социалната медия е чрез таксуване на потребителите.

Съдебни документи разкриват, че X (Twitter) злоупотребява с лични данниМинистерството на правосъдието на САЩ твърди, че Мъск е създал

Откакто купи Twitter през октомври миналата година, той се стреми да стимулира потребителите да плащат за подобрена услуга, която сега се нарича X Premium.

Това става чрез предоставяне на повече функции на платените абонати, като например по-дълги публикации и по-голяма видимост в платформата.

Засега потребителите все още могат да използват X безплатно.

Мъск обаче продължава да настоява, че целта му е да накара хората да плащат за услугата, за да се справи с ботовете. "Създаването на един бот струва част от едно пени", каза той. "Но ако някой трябва да плати дори няколко долара или нещо подобно, някаква незначителна сума, ефективната цена на ботовете е много висока".

В момента X Premium струва 8 долара на месец в САЩ. Цената се различава в зависимост от това в коя държава се намира абонатът.

X (Twitter) потвърди, че ще събира биометрични данни от потребителите сиВ актуализираната политика се посочва също, че X може да събира данни за трудовата заетост и образованието

Най-богатият човек в света заяви, че сега търси по-евтини варианти за потребителите. "Всъщност ще предложим по-ниско ниво на ценообразуване. Така че искаме да е просто малка сума пари", каза той.

"Това е по-дълга дискусия, но според мен е единствената защита срещу огромните армии от ботове", добави Мъск.

Рискът е, че превръщането на X в платена платформа, тя може да загуби солиден брой от потребителите си. Това от своя страна може да доведе до намаляване на приходите от реклама, които в момента съставляват по-голямата част от приходите на компанията.

X (Twitter) пуска видеоразговориТози ход отразява мисията на ръководството на компанията X да се превърне в

В разговора на Мъск с израелския министър-председател беше засегнат и въпросът за антисемитизма в X, отбелязва BBC.

Платформата беше обвинена от кампанийната група на Лигата срещу поругаването (ADL), че не прави достатъчно, за да спре антисемитското съдържание. В изявлението на организацията се казва, че Мъск "се свързва с антисемити и ги издига".

В отговор по-рано този месец, той заяви, че ще съди ADL, за да "изчисти името на нашата платформа". В разговора с Нетаняху Мъск отново подчерта, че е "против антисемитизма".

Нетаняху се съгласи, че балансът между свободата на словото и модерирането на съдържание е предизвикателство, но призова Мъск да постигне правилния баланс.

"Надявам се, че в рамките на Първата поправка ще намерите възможност да спрете не само антисемитизма... но и всяка колективна омраза към хората, която антисемитизмът представлява. Знам, че сте се ангажирали с това", допълни Нетаняху.