Европейският съюз няма намерение да се дистанцира от Китай, но трябва да се защити, когато се злоупотребява с търговските му възможности.

Това заяви еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис в момент, когато блокът и Китай се стремят да охладят нарастващото напрежение в геополитически план.

Отношенията им се изостриха поради засилените връзки на Пекин с Москва след навлизането на руските сили в Украйна и стремежа на ЕС да разчита по-малко на втората по големина икономика в света, подчертава CNBC.

Сега Домбровскис е на четиридневно посещение в Китай в търсене на по-балансирани икономически връзки с ЕС, съобщава CNBC.

Визитата идва малко повече от седмица, след като Европейската комисия заяви, че ще проучи дали да наложи наказателни мита, за да защити европейските производители от внос на по-евтини китайски електромобили, за които твърди, че се ползват от държавни субсидии.

Посещението на Домбровскис има за цел да поднови диалога с Китай след пандемията.

"Създаването на отворен пазар беше един от основополагащите принципи на ЕС. Ние също така сме ангажирани със свободната и справедлива световна търговия. И "справедлива" е ключовата дума тук", отбеляза той.

Миналата година ЕС отбеляза рекордна двустранна търговия с Китай, но тя е "много небалансирана", заяви Домбровскис в речта си на годишната конференция Bund Summit в Шанхай, цитирайки търговски дефицит от почти 400 млрд. евро.

Еврокомисарят добави, че "ЕС трябва да се защити в ситуации, когато се злоупотребява с неговата либералност". "Това означава да сведем до минимум зависимостите си за определен брой продукти", но икономическата стратегия на ЕС е насочена към намаляване на риска, а не към отделяне, каза той.

Високо напрежение: Електромобилите сблъскват челно Китай и ЕС Анализатори очакват контрамерки на разследването, насочено към субсидиите за китайските производители

"Хиляда" бариери пред достъпа до пазара са тласнали търговския дефицит до "най-високата му стойност в историята", заяви посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо на форум в Пекин в четвъртък.

Икономическият и търговски диалог между Домбровскис и китайския вицепремиер Хе Лифенг, който е десетият подобен разговор от 2008 г. насам, ще бъде "лакмус" за двете страни, написа китайският националистически таблоид Global Times.

Домбровскис заяви пред Reuters в кулоарите на срещата, че проучването на произведените в Китай електрически превозни средства в ЕС е предшествано от "значителна техническа работа" и че ЕС ще се стреми да включи в разследването както китайски власти, така и представители на промишлеността.

"Отворени сме за конкуренция, включително в сектора на електрическите превозни средства, но конкуренцията трябва да бъде честна", допълни той.

Фон дер Лайен: Започва разследване на китайските субсидии за електромобили„Европа е отворена за конкуренция. Не за надпревара към дъното“, казва председателят на ЕК

Китай заклейми проверката като протекционистка, а Китайската търговска камара към ЕС заяви, че предимството на сектора не се дължи на субсидии.

В речта си Домбровскис заяви още, че Китай е изправен пред "предизвикателен процес на макроикономическо приспособяване", но подчерта, че Пекин трябва да разшири достъпа на чуждестранните предприятия и да поддържа стабилна бизнес среда за справедливи търговски отношения.

Той също така призова Китай да заеме позиция срещу "тактиката на Русия за въоръжаване с храни" и да използва влиянието си за съживяване на Черноморската инициатива за зърно, след като Москва се отказа от нея, допълва CNBC.