Европейският съюз подготвя обезщетения в размер на 100 млн. евро за фермерите в пет държави, граничещи с Украйна, и планира да въведе ограничения върху вноса на украинско зърно, съобщава Reuters и припомня:

„Натискът върху Брюксел да изработи решение за целия Европейски съюз нарасна, след като през миналия уикенд Полша и Унгария забраниха част от вноса от Украйна, а други източноевропейски страни също заявиха, че обмислят подобни действия“.

Въпросните държави, между които е и България, се превърнаха в транзитни маршрути за украинското зърно, което не може да бъде изнесено през черноморските пристанища на Украйна заради нахлуването на руските войски през февруари 2022 г.

Притокът на милиони тонове зърно в страните, граничещи с Украйна, принуди местните земеделски стопани да се конкурират с евтиния украински внос, който според тях изкривява цените и търсенето, посочва още Reuters.

Официално: От 24 април България спира вноса на храни от Украйна ЕК подготвя още 100 милиона евро помощ за земеделците в ЕС, засегнати от вноса на украински стоки

Затова и в сряда от Европейската комисия са обявили, че ще предприемат спешни "превантивни мерки" по отношение на пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата след съвместна жалба от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, изпратена в края на март.

Служител на ЕС коментира пред Reuters, че това ще позволи зърното да влиза в петте държави, само ако е предназначено за износ към други членове на ЕС или останалата част на света. Тази мярка ще бъде в сила до края на юни.

Отделно от това Европейската комисия, която контролира търговската политика на 27-те държави членки на ЕС, планира да проучи дали са необходими мерки и за други чувствителни продукти.ю

Извънредните мерки могат да влязат в сила в рамките на няколко дни, но анализа за допълнителните може да продължи и шест месеца.

Европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис е обсъдил тези планове във видеоконферентна среща с министрите на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и с представители на Украйна.

ЕК скръцна със зъби на Полша и Унгария заради украинското зърно Докато България се кани за такава, ЕС предупреди двете централноевропейски държави да не взимат едностранни решения

Румънският министър на земеделието Петре Даеа разкрива, че Домбровскис е поискал от България, Унгария, Полша и Словакия да оттеглят индивидуалните си забрани за внос и че Комисията може да одобри обща забрана за внос на украинско зърно и маслодайни семена в петте засегнати държави до 5 юни, посочва още новинарската агенция.

Румъния е единствената от петте засегнати държави, която не е наложила забрана.

"Днес се съгласихме, че ще продължим тези разговори. Следващата среща ще бъде в началото на следващата седмица - понеделник, вторник", заявява, на свой ред, полският министър на земеделието Роберт Телус пред обществената телевизия TVP Info.

"Ние, като страни на първа линия, ще искаме да убедим Европейския съюз, че трябва да защитим и други продукти", казва той.

Съгласно споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна от 2016 г. вносът на най-чувствителните селскостопански продукти от страната е обект на мита и квоти. След като Русия нахлу в Украйна обаче, ЕС се съгласи да свали всички мита до юни 2023 г., а впоследствие ЕК предложи мярката да бъде удължена с още една година.