Украйна очаква по-слаба реколта от зърнени и маслодайни култури, което ще окаже натиск върху цените на основните хранителни продукти на световните пазари през 2023 г.

Засетите с есенници площи са по-малко от миналата година, а прогнозата е за 53 млн. т добив при 65 млн. тона през миналата година. За това предупреди Николай Горбачов, президент на Украинската зърнена асоциация, цитиран от Kyiv Post.

Фермерите на Украйна са произвели рекордните 106 млн. т през 2021 г., което я прави четвъртият по големина износител на царевица в света и е на път да бъде третият по големина износител на пшеница, преди Москва да започне инвазията си преди една година.

„Ние сме във война. Все още произвеждаме зърно, но реколтата ще намалее“, отбеляза Горбачов на конференция в Париж, организирана от Argus Media.

Боевете доведоха до недостиг на гориво и унищожаване на селскостопанско оборудване и съоръжения за съхранение, както и намаляване с една четвърт на площите за засаждане,посочват от Асоциацията.

Износът на зърно през Черно море продължава и без участието на РусияИзносът на зърно от Украйна продължи с рекордни темпове днес по силата на сделката, постигната под егидата на ООН

Руските сили също бяха блокирали износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна, предизвиквайки скок на цените, който навреди особено на развиващите се страни.

„За фермерите стана нерентабилно да произвеждат зърно и затова съкратиха засадените площи“, отбеляза Горбачов.

Споразумението, постигнато миналия юли за отваряне на черноморски експортен коридор за зърно, позволи 20 млн. т зърно да напуснат Украйна. Но Горбачов предупреди, че износът тази година едва ли ще бъде в същия размер и едва ли ще облекчи цените на световния пазар. „За националната хранителна сигурност това ще бъде добре. Но за износа? Ами ако Украйна не може да изнесе тези 40 или 50 милиона? Цените ще се повишат“, подчерта лидерът на Украинската зърнена асоциация.

Прогнозата на Министерството на икономиката е, че реколтата през тази година ще се свие до 49,5 млн.т, предаде Reuters, позовавайки се на изказване на заместник министър Денис Кудин, който заяви, че дори и тя да е по-ниска износът ще продължи, тъй като страната притежава достатъчно запаси да осигури зърнения си баланс.