Общо за икономиката ефектът от отлагането на членството на България в еврозоната и Шенген е между четири и пет процента от Брутния вътрешен продукт на страната.

Това коментира Асен Василев, министър на финансите и съпредседател на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в интервю пред Нова тв, цитиран от БТА.

Поводът за коментара е проектът на постановление на Министерския съвет, според който, България следва да впише в официален документ 1 януари 2025 година като целева дата за членство в еврозоната.

Василев обясни, че това се налага, тъй като служебният кабинет не е поискал извънреден доклад, за да може през юни да се вземе решението за членство от 1 януари 2024 г. и защото по думите на Василев служебният кабинет е извадил бюджет с бюджетен дефицит от 6,4 процента.

#ЗаЕврото накратко: отговорите, които търсимЕК стартира кампания за въвеждането на еврото у нас и как това ще се отрази на ежедневието ни

Василев посочи, че 1 януари 2025 г. е датата, която са заложили и която обсъждат с Европейската централна банка, ЕК, и еврогрупата.

По думите му загубите за бизнеса са доста ясни и са от порядъка между 500 млн. лв. - един милиард лева само от превалутиране, отделно отлагането на членството в еврозоната е свързано и с по-високи лихвени проценти, по-малко инвестиции.

За Шенген загубите също са доста големи, коментира Василев.

Относно критиките на президента Румен Радев за усилията на правителството за членството на страната ни в Шенген, Василев коментира, че не е сигурен, че това, което прави президентът помага на страната ни.

"Аз не знам г-н Радев доколко е запознат с усилията, които се полагат за Шенген, също така не съм сигурен, че това, което той прави помага", каза Василев. По думите му има много активни усилия от страна на правителството и на външния министър, и на премиера, и по линия на съвета ЕКОФИН, след което добави, че се водят и много активни разговори с Австрия и Нидерландия.

Денков: Премахната е още една бариера да бъдем равноправни в ЕС (обновена)През 2019 година Брюксел спря докладите за България, а днес окончателно прекратява наблюдението

В началото на разговора министър Асен Василев коментира експулсирането на руски шпиони от страната и информацията на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Той бе категоричен, че на сто процента сигурно е, че сме изгонили руски шпионин, а не свещеник от Руската църква.

Василев поясни, че ако информацията, която от ДАНС са изнесли, че този човек е работил на територията на България от пет години е вярна, това означава, че при експулсираното миналата година, той не е бил експулсиран, което пък означавало, че или от ДАНС не са имали информация, или по някаква причина не са действали. Асен Василев посочи, че отговорът, който очаква да чуе от Светия синод, е защо една българска църква е затворена от Руското посолство.

Относно реформата на службите, Василев бе категоричен, че разговорът трябва да е принципен.

Истината е, че поне това, което аз виждам като продукт от нашите служби за сигурност не отговаря на никакви стандарти и съответно най-отговорно мога да кажа, че не смятам, че българските служби гарантират сигурността на страната, добави Василев.

По думите му това означава, че нашите служби за сигурност много рядко могат да дадат изпреварваща информация, почти никога не могат да подадат анализ, на базата на който да се действа, почти винаги информацията, която стига до нас може да бъде прочетена в международната преса няколко дни преди това.

Със сигурност, за да направим реформа в службите трябва подкрепа на българския парламент, който също е ползвател на информация от същите тези служби, добави Василев.

Кирил Петков пред Politico: Мощната мафия на ДС още има влияние в службитеПървата стъпка към реформиране е да се промени законът за назначенията на шефовете на различните служби за сигурност

На въпрос като размахване на пръст към ГЕРБ ли е поставянето на Бойко Рашков за шеф на парламентарната комисия за контрол на службите, Василев отговори, че слагат другият човек от ПП-ДБ, който е работил в тях и разбира спецификите им след Атанас Атанасов.

Според Василев ремонтът на службите за сигурност е изключително наложителен, защото по думите му службите са неефективни имаме редица проблеми в т.ч. ДАНС като координатор на цялото движение по линия на противодействието на пране на пари. Василев коментира, че от две години има доклади, в които се визират недостатъци в българската система.

На въпрос за подписването на коалиционно споразумение Василев каза, че това е въпрос от компетенциите на министър-председателя и парламентарните групи. Моето лично мнение, че правителството работи достатъчно добре, добави той.

Борисов: ДПС на практика е в коалициятаБорисов коментира, че вече започва да става смешно за хората, защото по-реална коалиция няма как да бъдат

В момента виждаме, че се върви с много ускорени темпове - неща, които 14-20 години не бяха пипани се поставят на дневен ред, коментира Василев работата на парламент и правителство.

На въпрос дали Делян Пеевски от ДПС е фактор в това управление, Василев констатира, че ДПС не е част от това управление. По думите му ДПС са ключови за реформата в Конституцията.

В управлението г-н Пеевски не участва, добави Василев и припомни, че правителството е било подкрепено от две политически сили, когато е било избрано.