SpaceX е спечелила договор за 70 милиона долара с космическите сили на САЩ (Space Force) за осигуряване на сателитни комуникации чрез своята програма Starshield, съобщава Bloomberg.

В рамките на проекта се очаква компанията ефективно да пренасочи своята мрежа Starlink за военна употреба като начин за осигуряване на „защитена сателитна мрежа за правителствени организации“, става ясно от уебсайта на SpaceX. Договорът е със срок на действие една година.

„Договорът на SpaceX предвижда услуга от край до край на Starshield (чрез съзвездието Starlink), потребителски терминали, спомагателно оборудване, управление на мрежата и други свързани услуги“, казва говорител на Space Force пред CNBC.

Първоначалната фаза на проекта изисква Космическите сили да платят 15 милиона долара на SpaceX до 30 септември, а SpaceX ще подкрепи 54 военни „партньори в мисии“ в клоновете на Министерството на отбраната (DoD).

Сенатори искат отговори от Пентагона за услугата Starlink на Мъск в УкрайнаВъпросите им идват след публикуването на книгата на Уолтър Айзъксън, посветена на Илон Мъск


Група американски сенатори наскоро разкритикуваха действията на SpaceX в Украйна, след като биография на Илон Мъск разкри, че той е отказал искането на Киев да разшири покритието на Starlink, за да позволи военноморска атака срещу контролирания от Русия Крим. „Ние сме дълбоко загрижени за способността и желанието на SpaceX да прекъсне услугата им по прищявка на г-н Мъск и с цел препятстване на самоотбраната на една суверенна държава, ефективно защитавайки руските интереси“, пишат те.

В публикация в социалната си мрежа X Мъск опровергава това мнение: „Starlink трябва да бъде гражданска мрежа, а не участник във войни. Starshield ще бъде собственост на правителството на САЩ и ще бъде контролирана от космическите сили на Министерството на отбраната“.

SpaceX вече е ключов изпълнител на Пентагона, осигурявайки на военните изстрелвания на ракети. Миналата година космическите сили одобриха Falcon Heavy за многократна употреба на компанията за пренасяне на американски шпионски спътници в орбита. По-рано тази година SpaceX спечели договор за предоставяне на неопределен брой наземни терминали Starlink за използване в Украйна.