Откакто изкуственият интелект започна да трупа популярност в края на миналата година, се появиха и множество въпроси и опасения. Ще бъде ли засегната работата ми, ще бъда ли уволнен, ще се промени ли ежедневието ми заради генеративния изкуствен интелект?

Това са само част от въпросите, които си задават много хора, пише CNBC и добавя:

„Все още няма отговор на много от тези въпроси, но вече е ясно, че AI ще има огромно въздействие върху пазара на труда. И това въздействие вече е в ход“.

Според нови данни от LinkedIn обявите, в които се споменава AI или генеративен AI, са се увеличили повече от два пъти в световен мащаб между юли 2021 г. и юли 2023 г.

В някои държави увеличението е още по-голямо в сравнение със средното за света 2,2 пъти - във Великобритания то е 2,3 пъти, а в Германия и Франция скокът е съответно 2,6 пъти и 2,8 пъти.

Три червени флага в LinkedIn, които отблъскват работодателитеОсвен че трябва да имате профил, трябва да се уверите, че той е правилно попълнен и показва най-професионалната ви версия, съветват кариерни експерти


Промяната се случва в различни индустрии, коментира Оливие Сабела, вицепрезидент на LinkedIn Talent Solutions за EMEA и LATAM, пред CNBC: "Виждаме, че търсенето на умения в областта на изкуствения интелект все повече се появява в широк спектър от индустрии и географски райони".

"Тези обяви за работа варират от длъжности, в които специалистите ще работят директно по разработката на AI, например инженер по AI, до обяви за работа, в които технологията е посочена като необходимо умение - например мениджър на дигитални продукти или консултант по киберсигурност", обяснява Сабела.

Отговорът на търсещите работа

А търсещите работа реагират на тази промяна, насочена към превръщането на AI във все по-важно условие за изискваните компетенции.

"Обявите за работа в LinkedIn, в които се споменава изкуствен интелект или генеративен AI, отбелязват 17% по-голям ръст на кандидатурите през последните две години в сравнение с обявите за работа, в които не се споменават подобни фрази", се казва в доклада на платформата "Глобални тенденции при талантите", публикуван този месец.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена


И дори сред тези, които може би все още не кандидатстват за работни места, свързани с изкуствен интелект, апетитът за използване на най-новите технологии е очевиден, показва още проучване на LinkedIn сред близо 30 000 професионалисти от страни по целия свят.

89% от анкетираните в световен мащаб заявяват, че се интересуват от използването на AI. Не всички страни обаче са толкова ентусиазирани - например само 76% от професионалистите във Великобритания имат интерес към технологията.

57% от професионалистите в световен мащаб заявяват, че искат да научат повече за AI. Това се отразява на подобряването на уменията за работа с AI, като все повече потребители на LinkedIn заявяват, че знаят как да работят с инструменти и продукти, базирани на технологията.

"Темпото, с което членовете на LinkedIn добавят AI умения в профилите си, се е увеличило почти двойно само от стартирането на ChatGPT", казва Сабела и добавя, че от началото на 2016 г. броят на хората, които казват, че имат умения в областта на изкуствения интелект, се е увеличил девет пъти.

AI - между автоматизацията на работни места и създаването на новиУправлението на задачите е една от най-обещаващите функции на AI, но технологията не премахва нуждата от хора


Умения в областта на AI

Тъй като и работодателите, и служителите се опитват да се адаптират към бъдещето, което включва AI, уменията се превъръщат в гореща тема. Появяват се и въпроси за това кои умения са необходими и колко развити трябва да бъдат те, като някои твърдят, че дори основни познания могат да бъдат полезни.

Изграждането на умения в областта на AI е важно, тъй като работната среда се променя, очакванията и изискванията към служителите също, предупреждава Сабела и добавя:

"Развиващите се набори от умения са дългосрочна промяна и нещо, което вече е на преден план за много бизнес лидери".

Вече е пределно ясно, че AI ще окаже влияние върху работните места, така че разширяването на уменията ви се разглежда като все по-важно, когато става въпрос за осигуряване на кариера в бъдеще, посочва в заключение CNBC.