Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски да вземе участие в Срещата на върха на Европейската политическа общност - форум за насърчаване на сътрудничеството между повече от 40 държави, създаден миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Събитието ще се проведе в испанския град Гранада, съобщава Reuters.

Участието на украинския лидер не е обявено предварително от съображения за сигурност.

Длъжностни лица, цитирани от агенцията, заявяват, че той ще участва в срещата на върха, което ще му даде възможност да настоява за по-спешно необходима военна помощ, като системи за противовъздушна отбрана.

Във видеопослание от снощи, Зеленски заяви:

"Подготвяме се за интензивни международни дейности - тази и следващата седмица трябва да бъдат продуктивни за Украйна."

Politico: Украйна се стреми да изглежда смела, докато Западът се колебаеТрусове от САЩ, Полша и Словакия подкопават посланието, че западните съюзници ще се придържат към подкрепата си за Киев във войната с Русия

България

Шолц след срещата с Денков: Германия подкрепя България и Румъния за ШенгенДенков подчерта, че един от важните обсъждани въпроси е защитата на границите

Международният форум дава възможност на лидери като френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и британския министър-председател Риши Сунак да заявят отново ангажимента си към Украйна, след като политическите сътресения в САЩ и Европа повдигнаха сериозни въпроси относно силата на продължаващата подкрепа.

В САЩ спорът между републиканското мнозинство в Камарата на представителите усложни преговорите за бюджета, а президентът Джо Байдън открито заяви: "Това ме притеснява", след което добави: "Но знам, че мнозинството от членовете на Камарата на представителите и на Сената и от двете партии са заявили, че подкрепят финансирането на Украйна."

В Словакия партията на бившия министър-председател Роберт Фицо зае първо място на общите избори през уикенда, след като обеща да спре военната помощ за Украйна.

В Полша министър-председателят Матеуш Моравецки заяви миналия месец, че страната му вече не въоръжава Украйна и се фокусира върху възстановяването на собствените си оръжейни запаси.

Симпатизантът на Кремъл Роберт Фицо печели изборите в СловакияТрябват му съюзници, за да сформира правителство

Някои представители на Украйна, Европейския съюз (ЕС) и НАТО омаловажиха тези събития, като заявиха, че подкрепата за Киев в крайна сметка ще се запази, тъй като това е в интерес на самия Запад. В сряда германският канцлер Шолц заяви, че е "много уверен", че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна.

На този фон, властите в Киев не знаят какво може да се случи сега. Техният най-верен военен съюзник изведнъж изглежда ненадежден, въпреки уверенията на президента Джо Байдън, че САЩ ще останат непоколебими, докато Русия не бъде победена, пише Politico.

„За нас това е катастрофа“, казва пред изданието Иванна Климпуш-Цинцадзе, украински депутат, който председателства комисията по интеграцията на страната в Европейския съюз. „В наш интерес е хаосът да бъде овладян, за да може американската демокрация да функционира и за да се възстанови двупартийният консенсус за подкрепа на собствения им национален интерес чрез подкрепа на Украйна.“

Исторически вот свали лидера на Камарата на представителите на САЩ Гласуването с 216 на 210 гласа отбелязва първия случай в историята, когато председателят ѝ е свален

Политическият хаос в САЩ идва на фона на критиките на някои европейски лидери, които се противопоставят на продължаващата подкрепа за Украйна.

Историческото отстраняване на Маккарти дойде след като Конгресът гласува пакет за спешно вътрешно финансиране, за да предотврати спирането на работата на правителството. В текста на законопроекта за временен 45-дневен бюджет за поддържане на работата на правителството не беше включена помощта за Украйна.

Украинското правителство силно разчита на чуждестранна финансова и военна помощ, за да поддържа икономиката в движение и очаква да получи 42,8 милиарда долара от международни донори през следващата година.

Голяма част от тях трябваше да дойдат от САЩ.

Сега обаче цялото бъдещо финансиране от САЩ за Киев е в неизвестност. Не е ясно кога ще бъде избран нов председателят на Камарата на представителите, а без него американската законодателна машина е в застой.

Историческа среща на външни министри подпечатва подкрепата на ЕС за УкрайнаЗа първи път външните министри на ЕС се срещат извън територията на блока

Публично украинското правителство се опита да омаловажи въздействието на хаоса във Вашингтон върху военните усилия на страната.

„Докато не бъде избран нов председател, Камарата на представителите не може да гласува закони, но всички други дейности, включително в комисиите, продължава“, каза украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова в изявление.

Засега Украйна все още разполага с най-малко 1,6 милиарда долара допълнителна помощ за отбраната и 1,23 милиарда долара директна бюджетна помощ, посочи още Маркарова.

Под повърхността обаче в Киев цари ужас и объркване, посочва Politico, позовавайки се на опасенията на свои източници.
Украинските държавници обикновено избягват да изразяват публична критика към партньорите, за да не изглеждат неблагодарни. Но тази седмица някои го направиха.

„Ние просто станахме заложници на тяхната вътрешна политика“, каза украинският депутат Ярослав Железняк, първи заместник-председател на парламентарната комисия по финанси, след обявяването на извънредното споразумение за бюджета на САЩ.

Междувременно украинското правителство твърди, че е изградило конструктивни отношения с повечето потенциални заместници за поста на говорителя и продължава да работи с американските законодатели по следващия пакет от помощ.

САЩ призовават Баку да защити арменците, докато хиляди бягат от КарабахНай-малко 13 550 от 120 000 етнически арменци, които наричат Нагорни Карабах дом, пристигнаха в Армения в първия ден от изселването

В рамките на срещитев Испания ще бъде поставен акцент не само към Украйна, но и върху кризите между Азербайджан и Армения и между Сърбия и Косово, които се разразиха през последните седмици на фона на неуспешните усилия на ЕС за посредничество.

Очаква се арменският министър-председател Никол Пашинян да присъства на срещата, а европейските официални лица заявиха, че желаят да намерят начини да помогнат на неговото правителство да се справи с непосредствената хуманитарна криза и да предоставят политическа и икономическа подкрепа, допълва Reuters.