Когато OpenAI даде на света своя човекоподобен софтуер ChatGPT миналата година, първите реакции бяха свързани със страха, че тези AI инструменти идват за нашите работни места.

Съвсем бързо обаче много експерти успокоиха страстите, заявявайки, че няма как да отпишем толкова лесно и бързо хората и че AI ще създаде нови възможности на пазара на труда.

В разговор с мениджъри и учени The Wall Street Journal селектира някои от тях:

Вътрешен разработчик на големи езикови модели

Големите езикови модели като GPT на OpenAI и LaMDA на Google се обучават върху огромни количества данни, извлечени от интернет, за да разпознават и генерират последователен текст. За финансовата индустрия тези модели са като току-що завършили университет млади хора: няма голяма полза от тях без по-специализирани инструкции.

Вътрешните разработчици ще променят това, въвеждайки моделите в нови шаблони на думи, които ще им помогнат да изпълняват по-добре функции като обобщаване на годишни финансови отчети или насочване на клиент през процеса на кандидатстване за кредит.

„Това, към което в момента се насочваме, е малък брой компании, които разработват тези огромни модели, така че клиентите – финансови институции – да могат да обучават след това тези модели по-добре за собствените си цели“, казва Ерик Гизелс, професор по икономика и финанси в Университета на Северна Каролина.

LinkedIn отчита двоен ръст на обявите за работа с AI за 2 годиниВъв Великобритания той е 2,3 пъти, а в Германия и Франция - съответно 2,6 пъти и 2,8 пъти

Вътрешните разработчици ще проектират програмата за това обучение, като изберат нови и специфични данни, които да преминат през моделите. Те ще направят така, че моделите да привикнат към финансовото значение на думи като „лихва“ и „дериват“, като им задават въпроси и дават конструктивна обратна връзка на техните отговори. Накрая те ще доставят моделите в удобна за потребителя форма.

Предизвикателството за финансовите институции, казва Гизелс, ще бъде намирането на хора, квалифицирани да правят всичко това.

Специалисти по преквалификация

Тъй като изкуственият интелект ще става способен да поема повече работа, която сега се извършва от хората, последните ще трябва по-агресивно да надграждат своите умения, за да останат продуктивни и актуални на пазара на труда. Т. нар. „reskillers“, са нов тип учители, които ще помагат на хората да бъдат една крачка пред машините.

С развитието на изкуствения интелект компаниите ще отдават все по-голяма стойност на специалистите по преквалификация, които могат да ръководят такова критично важно човешко развитие.

Те ще трябва да разбират от какви таланти ще имат нужда организациите, докато технологичният напредък продължава да се ускорява, за да бъдат служителите и компаниите актуални в бъдеще.

Кои са най-търсените ИТ специалисти у нас през септември?Компаниите в България търсят все повече експерти в областта на AI и киберсигурността

Новите тенденции в кариерното развитие вече се оформят благодарение на генеративния AI, според Кийт Пейрис, съосновател и главен изпълнителен директор на Tome, стартираща компания, предлагаща платформа за разказване на истории и за презентации, базирана на AI. „Професионалистите по продажбите учат уеб разработка и копирайтинг. Маркетолозите стават все по-задълбочени в графичния дизайн“, казва той. „Професионалистите в областта на човешките ресурси поемат повече „юридическа работа“, като използват AI инструменти в областта.“

AI психотерапевт

Финансовите компании, разчитащи на AI за прогнозиране и вземане на решения, ще имат нужда от хора, които да разгадават движещите сили на мисленето на модела.

За разлика от конвенционалния софтуер, логиката зад изхода на приложения като ChatGPT на OpenAI обикновено не е прозрачна. Това може да не е проблем, когато се използват за генериране на по-безобидни формати като рецепти и стихове, но не и ако се разчита на тях в процеси като определяне на кредитни рейтинги, оптимизиране на инвестиционни портфейли и прогнозиране на ликвидни баланси, казва Динеш Нирмал, вицепрезидент, отговарящ за продуктите, в IBM Software,

Ползата на AI за бизнеса е свързана с „обяснимостта“ му, казва Нирмал.

Клиентите ще искат да знаят защо молбата им за кредит е била отхвърлена. Банковите регулатори ще изискват обяснения за редица решения.

AI - между автоматизацията на работни места и създаването на новиУправлението на задачите е една от най-обещаващите функции на AI, но технологията не премахва нуждата от хора

На този фон „AI психотерапевтите“ ще оценяват възпитанието на модела, като изследват данните от обучението му за грешки и източници на пристрастия, чрез тестови въпроси. Компании като IBM, Google и Microsoft се надпреварват да пуснат нови инструменти, които количествено определят и очертават мисловните процеси на AI, но подобно на тестовете на Роршах те изискват хората да интерпретират техните резултати, посочва WSJ.

Разбирането на разсъжденията на AI ще бъде само половината от работата, казва Але xey Сурков, партньор и глобален ръководител на отдела за управление на риска на модела в Deloitte & Touche. Другата половина ще е „да се подпишете“ под умствената годност на чатбота за определена задача. „Без значение колко сложни стават моделите и системите“, казва Сурков, „ние хората в крайна сметка сме отговорни за резултатите от използването на тези системи.“

„Психотерапевт“ може да не е подходящо име за длъжността в някои финансови компании, отбелязва още Сурков, предлагайки AI Risk Manager или Controller като алтернативи.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена

Промпт-инженер

Как програмирате AI система като ChatGPT, която може да разговаря с вас, подобно на човек? Вие говорите непрекъснато с него. Или по-точно наемате бърз промпт-инженер да направи това.

„Бързото инженерство“ (prompt engineering) е нововъзникващ клас работа, сгушен някъде между програмирането и управлението. Вместо да използват сложни езици за компютърно програмиране като Python или Java, тези инженери ще изписват инструкциите си към AI системите на прост език, създавайки нови начини за използване на силата на основните AI системи, пише WSJ.

Това правят новият клас инженери на производителя на правен софтуер Casetext с неговия базиран на изкуствен интелект правен асистент, наречен CoCounsel. Джейк Хелър, главен изпълнителен директор на компанията, казва, че наема промпт-инженери, за да изградят способностите на CoCounsel, като инструктират AI чатбота с около хиляда думи как да изпълнява различни правни задачи.

Най-добрите от тези специалисти са хора, които могат да дадат много ясни инструкции, но също така разбират принципите на кодирането, казва Хелър. С други думи, те често са страхотни технически мениджъри с тази разлика, че не управляват хора, а изкуствен интелект.