Израелската армия е отложила мащабното си сухопътно нахлуване в контролираната от радикалното палестинско движение "Хамас" Ивица Газа с няколко дни поради неблагоприятни климатични условия.

Това предаде ДПА, цитирана от БТА, позовавайки се на американското издание The New York Times (NYT).

Сухопътното настъпление на Израел трябваше да започне този уикенд, като най-често се споменаваше вчерашната вечер, но е било отложено с няколко дни, отчасти поради прогнозите за облачното време, информира изданието.

То би затруднило пилотите на израелските бойни самолети и дроновете да подпомагат от въздуха придвижването на сухопътните сили, допълва медията, която се позовава на трима анонимни висши израелски офицери.

Крайният срок на Израел за евакуацията на Северна Газа изтечеОчаква се Израел да започне сухопътна офанзива в района, след като натрупа войски на границата през изминалата седмица

Целта на Израел е да унищожи политическото и военното ръководство на радикалното палестинско движение "Хамас", което изстреля хиляди ракети срещу израелската територия, а стотици от бойците му нахлуха на нея през съборените гранични огради в безпрецедентната изненадваща атака сутринта на 7 октомври. Кръвопролитието взе 1300 жертви.

Израел отговори с въздушни удари по крайбрежния анклав, като досега израелската армия е убила над 2200 души, отбелязва ДПА, като уточнява, че са зачестявали сигналите за предстоящо сухопътното нашествие.

The New York Times прогнозира, че една подобна операция ще въвлече Израел в гражданска война месеци наред, защото бойците на "Хамас" се укриват в бункери, а мрежата от известни на тях подземни тунели в северната част на ивицата Газа е с обща дължина от стотици километри.

Рециклиране на бомби и силен ментор отвън: Как Хамас се снабдява с оръжия

Според израелски военни експерти бойците на "Хамас" ще взривяват постъпателно тунели, за да затрудняват израелската офанзива, в момента, в който еврейските военни части наближат позициите на палестинците.

Освен с пехота Израел ще настъпва с танкове и със сапьори, допълва NYT.