САЩ, Израел и Египет се споразумяха за прекратяване на огъня в южната част на Газа, което да съвпадне с повторното отваряне на граничния пункт Рафах.

Това съобщиха рано сутринта двама египетски източници от сферата на сигурността, цитирани от световните агенции.

Според съобщенията, прекратяването на огъня е трябвало да започне тази сутрин, след като беше заявено, че контролираният от Египет пропускателен пункт ще бъде отворен отново по същото време.

Информацията обаче беше отрчена от Израел. В южната част на Ивицата Газа не е въведено примирие, съобщиха власите, цитирани от Reuters.

От офиса на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заявиха:

"В момента няма примирие и хуманитарна помощ в Газа в замяна на извеждането на чужденците." Израелските военни и посолството на САЩ в Израел не коментираха информацията, а официални представители на Хамас, който обстрелва Израел с ракети след нападението си срещу цивилни там преди малко повече от седмица, не потвърдиха за никакво примирие. Остава неясна ситуацията на граничния пункт Рафах, единственият, който не се контролира от Израел, наложил пълна блокада на Газа, където храната е на привършване.

Палестинците в Газа заявиха, че бомбардировките на Израел през нощта са били най-тежките, откакто той започна ответните си атаки миналата седмица.

Очаква се запасите от гориво във всички болници в Ивицата Газа да стигнат само за още около 24 часа, което излага на риск хиляди пациенти, съобщи в понеделник хуманитарната служба на ООН, цитирана от Reuters.

Страх от разширяване на конфликта в Израел вдигат още цените на петрола Анализаторите очакват цените на петрола да достигнат 100 долара за барел в краткосрочен план По-рано президентът на САЩ Джо Байдън призова Израел да спазва законите на войната в отговора си на атаките на Хамас, а в неделя заяви в публикация в социалните мрежи, че "огромното мнозинство от палестинците нямат нищо общо с ужасяващите атаки на Хамас и страдат в резултат на тях", отбелязва Reuters.

В интервю за CBS "60 минути", излъчено в неделя, Байдън също заяви, че Израел трябва да елиминира Хамас, но предупреди, че би било грешка да окупира Газа.

Израел е отложил сухопътната операция в Газа заради лошо време, твърди NYTОблачно време би затруднило пилотите на израелските бойни самолети и дроновете да подпомагат от въздуха придвижването на сухопътните сили
Преди дни Израел заяви, че ще започне евакуация на жителите на 28 села на разстояние до 2 км от границата си в северната част на страната с Ливан. Израелските сили за отбрана и Министерството на отбраната заявиха, че планът е бил одобрен от министъра на отбраната Йоав Галант. Жителите на евакуираните села ще бъдат преместени в субсидирани от държавата къщи.

На фона на израелските призиви за евакуация на жителите от обсадения анклав, в който живеят над 2 милиона души, Хамас, който управлява Газа, заяви, че хората трябва да игнорират казаното от Израел.

"Няма капитулация, има само свобода и справедливост", се казва в изявление на войнстващата групировка в неделя. Властите в Газа съобщиха, че досега при ответните удари на Израел са загинали най-малко 2670 души, една четвърт от които деца, а близо 10 000 са ранени. Други 1000 души са изчезнали и се смята, че се намират под развалините. Представители на правителството на САЩ заявиха, че се мобилизират, за да помогнат за облекчаване на хуманитарната криза в Газа, очаквайки брутална сухопътна офанзива.

Експертиза и легитимност: Активите на новия израелски кабинет на единствотоОпозиция и военни ще бъдат част от новото правителство на страната

Министър-председателят Бенямин Нетаняху свика в неделя разширения извънреден кабинет на Израел, включващ бивши депутати от опозицията, в знак на единство.

"Хамас смяташе, че ще бъдем разрушени. Ние сме тези, които ще разрушат Хамас", заяви той. Израелските военни, които са струпали танкове на границата с Газа в подготовка за сухопътна офанзива, твърдят, че в отговор на това се насочват към Хамас и неговата инфраструктура. В неделя израелски самолети удариха около 250 военни цели, като убиха командира на южния район на Хамас, съобщиха военните. Началникът на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви заяви пред войници в близост до границата с Газа, че те ще влязат в Газа, за да изкоренят Хамас, като се насочат към "всяко място, всеки командир, всеки оператор".

Рециклиране на бомби и силен ментор отвън: Как Хамас се снабдява с оръжия
Израелските военни заявиха, че около 600 000 жители на Газа са напуснали северната половина на територията, която включва над 1 милион жители на град Газа. Някои палестинци, които са отишли на юг, заявиха, че се връщат обратно на север, защото са били нападнати, където и да отидат. Рано в понеделник израелски самолети бомбардираха районите около болницата "Ал Кудс" в град Газа, а линейките в лечебното заведение не могат да се движат заради ударите, съобщават палестинските медии. Според Палестинското дружество на Червения полумесец в събота Израел е предупредил болницата да се евакуира, като е заявил, че не може да извежда болни и ранени хора от лечебното заведение. Операциите на ООН за оказване на помощ в Газа "са на ръба на колапса", заяви Филип Лазарини, генерален комисар на агенцията на ООН за палестинците UNRWA.