Представителите на поколението Z харчат все по-малко.

Според ново проучване на Bank of America повече от половината (53%) от анкетираните признават, че високите разходи за живот са пречка за финансовия им успех.

Почти 73%, са променили навиците си за харчене на фона на рекордно високата инфлация, допълва CNBC.

"Много от тях се приспособяват", казва Ей Джей Баркли, ръководител на отдела за регионално кредитиране в Bank of America и определя резултатите като "добри новини".

Сред промените, които младото поколение въвежда, са:

  • 43% готвят по-често вкъщи
  • 40% харчат по-малко за дрехи
  • 33% ограничават пазаруването на хранителни стоки до стоки от първа необходимост
  • Повечето планират да запазят тези промени и през следващата година, според проучването проведено през август сред почти 1200 млади хора на възраст между 18 и 26 години.

    От заплата до заплата – 73% от милениалите в САЩ живеят такаПоколението Z обаче е по-застрашено от финансови трусове

    Поколението Z е изправено пред уникални финансови предизвикателства

    Въпреки това повече от една трета от анкетираните представители на поколението Z са се сблъскали с трудности през изминалата година, сочи проучването, което може да ги е накарало да спрат да спестяват или да поемат повече дългове.

    Поколението Z е изправено пред уникални финансови предизвикателства в сравнение с по-възрастните поколения, отчитат експертите. Според друго проучване завършилите колеж печелят с 10% по-малко в сравнение със своите родители.

    Високата инфлация и опасенията за достъпността на цените сред представителите на поколението Z се разпростират отвъд границите на САЩ.

    Поколението Z няма пари, а пътува много. Как?Младите не чакат да получат високоплатена работа или да натрупат спестявания

    Проучване на Deloitte, публикувано по-рано тази година, в което са участвали около 14 500 представители на поколението Z в 44 държави, показва, че животът от заплата до заплата е проблем, посочен от около половината от това поколение - 51%; следван от необходимостта от полагане на допълнителна работа - 46%; и разходите за живот - 35%.

    Но според проучването на Bank of America има и добри новини.

    Повечето респонденти се чувстват уверени, че могат да управляват ежедневните разходи, бюджета и кредитите си. Въпреки това те показват по-малка увереност, когато става въпрос за спестяване за пенсия или инвестиране на фондовия пазар, показват резултатите.

    "Сега наистина е моментът да изградите солидна основа, която ще ви позволи да бъдете успешни през многото следващи десетилетия от финансовия си живот", казва Дъглас Бонепарт, сертифициран финансов прогнозист и президент на Bone Fide Wealth в Ню Йорк. Той е и член на Съвета на финансовите съветници на CNBC.

    Поколението Z връща силата на синдикатите в битката за трудови праваСпоред Центъра за американски прогрес поколението Z е

    Експертите препоръчват три съвета на поколението Z, с които да се научат да управляват парите си разумно.

    1. Превърнете спестяването в навик

    Повече от половината от представителите на поколението Z, 56%, нямат достатъчно спестявания за спешни случаи, за да покрият разходите си за три месеца, сочи проучването на Bank of America.

    Добра идея е да заделите всички възможни допълнителни средства и да помислите какво е важно за вас, за да запазите мотивацията си.

    "Създайте си навик да спестявате постоянно", препоръчва Бонепарт.

    Наличието на тази парична резерва може да ви помогне да продължите да преследвате целите си, дори когато животът ви поднася изненади.

    Пари, свобода, добро здраве. Какво е богатството за различните поколения?Инвеститорите от поколението Z се мотивират от преживяванията и реализирането на лични интереси, а не от финансовата си сигурност

    2. Започнете да инвестирате за пенсия сега

    Макар че пенсионирането може да изглежда далечна цел, особено в първите години на кариерата ви, според Баркли това всъщност е моментът, в който имате най-голямо предимство да натрупате богатство.

    Всички пари, които инвестирате сега, ще имат повече време за натрупване на печалби, които се натрупват с течение на времето.

    Младите инвеститори могат сами да открият индивидуална пенсионна сметка.

    Младите вярват, че се забогатява от заплата. Експерт обяснява защо грешатСпоред 67% от милениалите и поколението Z, най-важният фактор за натрупване на богатство е заплатата

    3. Не се поддавайте на изкушението

    Жените от поколението Z са по-склонни да се чувстват притиснати да харчат, за да са в крак със социалните си кръгове, установява Bank of America.

    Социалните медии са основен двигател на тези чувства, като 41% от жените от поколението Z казват, че каналите им ги карат да искат да имат повече пари за несъществени разходи, в сравнение с едва 24% от мъжете.

    Според Тед Дженкин, CFP и главен изпълнителен директор на oXYGen Financial в Атланта, всички представители на поколението Z биха постъпили разумно, ако избягват стремежа към харчене за стоки, рекламирани в социалните мрежи.

    "Вашите приятели не публикуват нетното си състояние в Instagram и TikTok, така че бъдете предпазливи, че хората може да не се справят толкова добре, колкото изглеждат в социалните медии", казва Дженкин.

    Също така не е лошо да избягвате дългове по кредитни карти и редовно да проверявате кредитния си рейтинг, съветва Дженкин.