Жители на големи административни центрове в Гърция дават близо половината от заплатата си за жилищен наем, показва проучване на британската компания за ипотечни кредити Online Mortgage Advisor, отразено в електронното издание на в. „Катимерини“, съобщава БТА.

Според проучването средностатистическият работещ, който живее на квартира в Атина, трябва да изразходва 55,9% от месечните си доходи, за да си плаща наема, докато през 2018 г. за този разход са отивали 42,4%.

Данните показват най-голямо увеличение на наемите в столицата.

На второ място по покачване на цените на наемите е Патра в Северен Пелопонес, където в момента са необходими 46,36% от заплатата за покриване на наема, докато през 2018 г. са били нужни 38,56% от доходите.

За жителите на Солун, Северна Гърция, съответният процент е 53,5%, а в град Ираклио на остров Крит – 45%.

В столичния район Атика средната цена за наем е 9,25 евро за квадратен метър, сочат данни от третото тримесечие на 2023 г. на гръцката мрежа за онлайн обяви Spitogatos. Това е 8,2% повече в сравнение с предходната година.

България е на пето място в ЕС по годишен ръст в цените на жилищатаЦените на жилищните имоти са се повишили с 3,6% в ЕС и с 2,9% в еврозоната в края на годината

В същото време, Гърция е с най-нисък среден годишен ръст на заплатите за периода 2012-2022 г., пише в анализ на консултантската компания за бизнес с комунални услуги Utility Bidder.

Увеличението в южната ни съседка за съответното десетилетие не надвишава 1,5%, докато в Испания например то е 17,9%, в Италия – 20,9%, а в Белгия – 22,9%.

Около 25% от гръцките домакинства харчат над 40% от доходите си за жилищни нужди според анализ на Attica Bank и на гръцката Фондация за икономически и индустриални изследвания (IOBE), цитиран от БТА.

Това е най-високият процент от доходите на фона на останалите държави членки на ЕС. Високите разходи за енергия водят до просрочване на плащанията на голяма част от домакинствата, но също така създават затруднения в потреблението, се уточнява в анализа.

Да имаш собствено жилище не е приоритет за поколението Z и милениалитеДвете поколения имат опасения, че високите разходи и дълговете по студентски заеми, наред с други фактори, ще им попречат в скоро време да станат собственици на жилища

В глобален план докладът на Online Mortgage Advisor показва, че 45,5% от градовете са станали по-недостъпни за живеене по отношение на наемите.

Изчисленията са извършени на базата на средния месечен доход, сравнен със средната цена за наемане на квадратен метър в центъра на града въз основа на данни от информационния сайт за качеството на живот в по света Numbeo.