La Vigna di Leonardo е интересно късче земя с лозови асми в Милано, за което италианците твърдят, че е принадлежало на ненадминатия гений Леонардо да Винчи.

Намира се в малка уличка на метри от "Санта Мария деле Грацие", където прочутата му фреска "Тайната вечеря" привлича туристически тълпи от цял свят.

Малцина обаче знаят, че няколкото реда лозя в градината зад църквата са именно останките от лозето, което самият Да Винчи някога е отглеждал.

Отскоро обаче, имението е затворено за посещения, след като става собственост на френския милиардер Бернар Арно, считан за втория най-богат човек в света след Илон Мъск, съобщава CNN.

Арно е главен изпълнителен директор на LVMH, която притежава луксозни марки от Louis Vuitton и Moët Hennessy до брандовете Sephora и DKNY. През декември миналата година той купува Casa degli Atellani - две съседни къщи от XV век, в чиято градина е лозето.

Девет месеца след продажбата обектът е затворен за обществеността, без да е потвърдено дали някога ще бъде отворен отново.

Почитател на изкуството плати близо $100 000, за да види Мона Лиза отблизоСпечелилият търга и негов придружител ще присъстват, когато картината бъде извадена от защитната й витрина в Лувъра за ежегодния й оглед от експерти

Историята на лозето и на Casa degli Atellani, всъщност разказват историята на Милано. Двете къщи, датиращи от 1490 г., са подарени на местно семейство от Лудовико "Ил Моро" Сфорца, тогавашния владетел на Милано, в знак на благодарност за тяхната лоялност.

След това Сфорца подарява земята зад къщите на Да Винчи, в израз на задоволството си от работата на художника по "Ченаколо" или "Тайната вечеря", която Сфорца е поръчал. Говори се, че Леонардо се оттеглял в лозето, за да си почине след тежкия ден, прекаран в рисуване от другата страна на улицата.

Година след като получава лозето, Милано е завладян от французите, които бързо конфискуват земята на Да Винчи.

Но той не забравя лозето и дори пише за него в своя "Codex Atlanticus". Успява да се пребори за връщането му през 1507 г. Когато умира във Франция през 1519 г., го включва в завещанието си, за да бъде поделено между двама от слугите му. Двете части на лозето се предават на поколенията, като се обработват и от местни монаси, докато следите им постепенно се изгубват през вековете, допълва CNN.

Лозето е открито отново през 1920 г., когато архитектът Лука Белтрами претърсва исторически документи, за да определи местоположението на имота. Но скоро след това бомбардировките по време на Втората световна война покриват остатъците от земята.

Едва през 2007 г. специализиран изследователски екип се връща на мястото, определено от Белтрами, копае, за да открие древни лозови корени и ги изследва генетично, за да открие, че Да Винчи вероятно е засадил там гроздето malvasia di candia aromatica.


Facebook/ La Vigna di Leonardo

Лозето, което вече е много по-малко, бързо е презасадено и през 2018 г. дава първата си реколта. Малкото бутилки, вино които се произвеждат, се продават на търг за местна детска благотворителна организация.

Досега посетителите можеха да се разхождат из имението реновирано през 20-те години на миналия век и отново след Втората световна война от Пиеро Порталупи, може би най-великият архитект на Милано за онова време. Сградата е собственост на семейството на Порталупи.

По време на едночасовото посещение на имота с аудиогид имаше възможност да бъдат разгледани ренесансовите фрески, красиво резбованите дървени инкрустации по стените и изчистения модерен стил на Порталупи, преди да се открие гледка към градината и самото лозе.


Facebook/ La Vigna di Leonardo

Сега всичко това е под въпрос, тъй като последните билети за обекта са продадени на 30 септември.

За Франческа Гриняфини, организатор на културни турове в града, това е краят на една епоха.

"За мен това е двоен удар - Casa degli Atellani беше част от моите маршрути за Леонардо и беше един от най-търсените обекту от чуждестранните туристи.

Сега Милано е лишен от място, което е не само уникално - единственото лозе в град, произвеждащо виното на Леонардо, но и от място, което е неразделна част от културния живот на гражданите.", допълва тя.

"Casa degli Atellani не е само кръстопът, който бележи историята на Ренесанса в Милано, но е и един от шедьоврите на Пиеро Порталупи, гений с много таланти, който препроектира Милано в следвоенния период - уникален стил, който превръща града в световна столица на дизайна", казва експертът.

Говорител на LVMH заяви, че имотът е закупен от Арно за частни цели.

"Той ще има по същество частно предназначение, както досега, като една част от него ще бъде посветена на културни дейности и обществеността", твърди неизвестен източник, цитиран от медиите. "Идеята е да се върне историческото и художествено значение и първоначалният блясък на тази сграда".

„Вълкът в кашмир“ обеднява с милиарди след еуфорията за луксозни стокиБогатството му ще намалее още повече, тъй като потребителите се ограничават в харченето на луксозни стоки в условията на икономически трудности, според Fortune

Проектът ще бъде разработен в консултация с местните власти. Изявлението на източника не е опровергано от семейство Арно.

Ако е вярно, това слага край на слуховете, че мястото ще се превърне в луксозен хотел.

Франческа Карузо, съветник по въпросите на културата за регион Ломбардия, чиято столица е Милано, заяви пред CNN, че въпреки че досега не е имала контакт с Арно, се надява анонимното изявление да е вярно.

"Надявам се, че Casa degli Atellani и лозето на Леонардо да Винчи ще останат отворени за обществеността", каза тя.

"Не съм имала възможност да се чуя със собствениците, но е важно да намерим начин да запазим този обект отворен за обществеността. Той е символ на Милано, на културното наследство на Ломбардия и на Италия".

Карузо предлага обектът да бъде отворен за посетители в определени часове или дни, тъй като регион като Ломбардия "не може да пропусне такова значимо място за италианската история и култура".