През последните няколко години главните информационни директори (CIO) се оказват в по-силна позиция, отколкото много експерти очакваха, заради силите, отприщени от пандемията и разрушителния напредък в областта на изкуствения интелект (AI).

Главните информационни директори, които са мост между технологичното и бизнес ръководството, пише в свой анализ WSJ, се разглеждат от много главни изпълнителни директори като изключително важни за възприемането на изкуствения интелект, изчислителните облаци и киберсигурността – дисциплини, разглеждани като неразделни от самия бизнес. Все повече компании смятат, че трябва да се трансформират за новата ера на AI, точно както го направиха, за да са в крак с мобилните компютри и интернет.

Според резултатите от проучване на Gartner 51% от главните изпълнителни директори очакват ИТ директорите или други технически ръководители да управляват усилията на техните компании в областта на AI, заявява вицепрезидентът на Gartner и анализатор Дон Шайбенрайф по време на събитието Gartner IT Symposium/Xpo в Орландо, Флорида.

Главен изпълнителен директор е най-желаната професия в светаCEOworld отчита спад в традиционните работни позиции и висок ръст в търсенето на специалисти по изкуствен интелект


"Вашите главни изпълнителни директори и колеги ви се доверяват да ги насочвате как да получат стойност от генеративния изкуствен интелект", казва Шейбенрайф, който се фокусира върху изследванията на клиентското преживяване, като добавя, че ИТ директорите реагират със смесица от вълнение и предпазливост.

Настроенията на тазгодишната среща са значително по-различни от тези през последните години, посочва изданието:

„На събитието през 2019 г. доминиращата тема беше несигурността за ИТ директорите, породена от икономическите опасения, засилената правителствена активност в областта на данъците, митата и технологичните регулации, включително суверенитета на данните, както и от навлизането на големите цифрови компании“.

Основният въпрос, пред който са изправени ИТ директорите в момента, е как да използват настоящата ситуация, за да помогнат на компанията си да ръководи интегрирането на AI, който, подобно на огъня, може да бъде безкрайно полезен, но само когато се борави с него с нужното внимание.

Кои са най-търсените ИТ специалисти у нас през септември?Компаниите в България търсят все повече експерти в областта на AI и киберсигурността


Ървинг Тайлър, вицепрезидент в изследователския екип на Gartner за ИТ директорите, смята, че някогашната роля на този тип ръководители винаги да гасят пожари вече не е валидна.

"Това не е работното място, на което трябва да бъдем. Това не е мястото, където можем да постигнем най-големия си потенциал. Така че трябва да обърнем това и да работим като активен изпълнителен директор с други изпълнителни директори и да се съсредоточим върху създаването на стойност", казва Тайлър.

По думите му вместо да се фокусират върху създаването на нови услуги или функции, или върху завършването на проекти, или върху решаването на проблеми, ИТ директорите трябва да мислят за работата си с редица други ръководители, за да създадат дефинирана, измерима промяна, която да доведе до бизнес резултати. Това означава да бъдат проактивни, вместо да приемат поръчки за ИТ услуги.

"Най-важният фактор за успех при постигането на цифрови резултати е силата на партньорството между CIO и останалите ръководители", категоричен е той.

Според проучването на Gartner за 2023 г. 55% от анкетираните ИТ директори възприемат мислене на оператор, при което ИТ директорът запазва отговорността за цифровото изпълнение и си партнира с останалите директори само в ролята им на спонсори на цифровите инициативи в бизнес областта.

Главните директори са убедени, че AI може да им отнеме работатаAI би могъл да анализира пазарни данни и да измисля нови стратегии за подобряване на дейността на компанията


Gartner идентифицира само 12% от повече от 2400 отговорили ИТ директори, които работят по цифрови инициативи със свои колеги от ръководните нива.

„Не става въпрос само за съвместна работа за формиране на стратегия и цели. Бизнес лидерите извън ИТ вече могат да внедряват технологии с много по-голяма независимост, отколкото преди. ИТ директорите трябва да работят с тях, за да направят това. Генеративният AI прави това пренасочване на бизнес ресурсите към работата с технологиите неизбежно", посочва и Манди Бишъп, вицепрезидент и анализатор в Gartner. "Всеки ще може да предоставя технологии".

Цифровите инициативи варират от анализ на данни и AI до изчисления в облак и др. Но киберсигурността е първостепенен приоритет за ИТ директорите, сочи проучването на Gartner, като 80% от тях планират да увеличат разходите за кибер и информационна сигурност. Това изпреварва всички останали категории, включително бизнес анализ и анализ на данни - 78%, и облачни платформи и изкуствен интелект и машинно обучение - и двете със 73%.

Според Джанел Хил, вицепрезидент и анализатор в екипа на Gartner за изпълнително ръководство на дигиталния бизнес, по време на пандемията и непосредствено след нея много изпълнителни директори са привлекли ново ръководство, което да управлява цифровите инициативи. Според Хил, която е съавтор на проучването сред ИТ директорите, това не е проработило. То е създало търкания между ръководството на трансформацията и организацията на CIO.

"И така, повечето от хората, които бяха наети да бъдат главни дигитални директори, си тръгнаха в рамките на две години, а CIO беше донякъде издигнат да ръководи дигиталната трансформация", казва Хил.