Екип от международни учени взе проби от риби от пристанищен град в близост до авариралата японска атомна електроцентрала "Фукушима".

Целта е да се направи оценка на въздействието на неотдавнашното изпускане на пречистена радиоактивна вода в морето, съобщава Reuters.

Изследването на ядрения надзор на ООН е първото от началото на изпускането на водата през август, което предизвика критики от страна на местните рибари и накара Китай да забрани вноса на морски продукти от Япония поради опасения за безопасността на храните.

Учени от Китай, Южна Корея и Канада наблюдаваха събирането на проби от риба, доставена в прясно състояние от лодката на пристанище Хисанохама, на около 50 км южно от централата, която беше разрушена при земетресението и цунамито през 2011 г.

Китай спира вноса на морски продукти от Япония заради водите от ФукушимаСтраната е и най-големият вносител на морски продукти от там, като през 2022 г. е внесла риба за $493,4 млн.

Пробите ще бъдат изпратени в лаборатории във всяка страна за независими тестове, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

"Японското правителство поиска от нас да направим това и една от причините е да се опитаме да засилим доверието в данните, които Япония предоставя", коментира Пол Макгинити от МААЕ, който наблюдава изследването.

След аварията през 2011 г. над един милион метрични тона вода - достатъчни да запълнят 500 басейна с олимпийски размери, бяха замърсени от контакта с горивните пръти в реактора.

Япония започва да изпуска радиоактивна вода от Фукушима в океана Проблемът е водороден изотоп, наречен радиоактивен тритий, който не може да бъде отстранен. Няма налична технология за това

Преди да бъде освободена, водата се филтрира, за да се отстранят изотопите, като остава само тритий - радиоактивен изотоп на водорода, който трудно се отделя, обяснява операторът на централата Tepco.

Водата се разрежда, докато нивата на тритий паднат под регулаторните граници.

Тритият се счита за относително безвреден, тъй като радиацията му не е достатъчно енергична, за да проникне през човешката кожа; когато обаче се погълне на нива над тези в изпуснатата вода, той може да повиши риска от рак, се казва в статия на Scientific American от 2014 г.