Докато най-големите играчи в областта на вятърната енергия се подготвят да докладват тримесечните си печалби, проблемите с надеждността на веригата за доставки са в центъра на вниманието както на борсовите анализатори, така и на лидерите в бранша.

Siemens Energy попадна в заглавията по-рано тази година, когато се отказа от прогнозата си за печалба и предупреди, че скъпоструващите проблеми в дъщерното дружество за вятърни турбини Siemens Gamesa могат да се проточат с години, припомня CNBC.

Това поражда опасения за по-широки проблеми в цялата индустрия и поставя приходите на европейските гиганти в областта на вятърната енергия в центъра на вниманието.

Siemens Energy трябва да представи резултатите си за четвъртото фискално тримесечие на 15 ноември. Понастоящем акциите на компанията са се понижили с повече от 35% от началото на годината.

Германският енергиен гигант обяви поръчки за около 14,9 млрд. евро за третото тримесечие, което е с над 50% повече от предходната година, главно благодарение на големите поръчки на Siemens Gamesa и Grid Technologies. Въпреки това разходите в размер на 2,2 млрд. евро, свързани с проблемите с качеството на Gamesa, принуждават Siemens Energy да прогнозира нетна загуба за фискалната година в размер на 4,5 млрд. евро.

„Най-голямата офшорна вятърна ферма“ в света произведе първата си енергияВятърният парк Dogger Bank е разположена край бреговете на Североизточна Англия в Северно море


Преди отчетите за четвъртото тримесечие анализаторите от Kepler Cheuvreux предполагат, че въпреки че вече е предупредила за печалбата си, компанията "остава уязвима към големи отрицателни колебания в паричните потоци през следващата финансова година".

"Очакваме Siemens Gamesa да претърпи много слаб прием на поръчки през първото полугодие, което ще се комбинира с големи забавяния на доставките и нарастващи наказателни плащания. Предизвикателствата в Siemens Gamesa ще продължат да засенчват устойчивостта в другите подразделения на групата", допълват те.

Morgan Stanley намалява целевата си прогноза за Siemens Energy от 20 евро на акция на 18 евро на акция, но запазва дългосрочната си стратегическа позиция за акциите на компанията висока.

"Оценката на Siemens Energy в момента отчита отрицателната стойност на подразделението Gamesa, което според нас може да е било прекалено строго санкциониране", заявява Бен Углоу, анализатор на капиталови стоки в Morgan Stanley. "Макар да отчитаме слабата видимост на траекторията на маржа на Gamesa и факта, че възстановяването на доверието на инвеститорите ще отнеме време, ние оставаме с претеглена оценка заради добрите фундаментални показатели на бизнеса с газ и мрежи."

Deutsche Bank (DB) на свой ред по-рано тази седмица понижава 12-месечната си прогноза за цената на акциите на датския производител на вятърна енергия Ørsted с 36% преди междинния отчет за приходите на компанията на 1 ноември. Акциите на компанията са паднали наполовина през тази година.

„Перфектна буря“ препъва сектора на офшорните вятърни електроцентралиТази година много проекти край Великобритания, Нидерландия и Норвегия бяха забавени


DB и преди е изтъквала предизвикателствата в сектора на вятърните турбини, включително забавянията на доставчиците, по-ниските данъчни кредити и повишаването на лихвите. Цената на акциите на Ørsted обаче се понижават допълнително по-рано тази година, когато тя повдигна въпроса за възможността за начисляване на 2,1 млрд. евро за обезценка на портфейла си от офшорни вятърни електроцентрали в САЩ.

Междувременно датският производител на вятърни турбини Vestas, въпреки че продължава да получава значителни поръчки, отбелязва спад на акциите си с около 30% от началото на годината досега, тъй като опасенията за надеждността засягат цялата индустрия. Vestas публикува междинния си финансов отчет за третото тримесечие на 8 ноември.

Притеснения във веригата за доставки

ONYX Insight, която следи вятърните турбини и проследява над 14 000 в 30 държави, разкрива в доклад от вторник, че веригите за доставки остават най-голямото предизвикателство за сектора, а надеждността не остава много по-назад.

Компанията за анализи, която е собственост на британския енергиен гигант BP, провежда интервюта с висшия персонал на повече от 40 собственици и оператори на вятърни турбини по света, за да установи настроенията на лидерите в бранша, и установява, че 57% от тях посочват веригата за доставки като основна пречка пред дейността си.

Човечеството се нуждае от пет пъти по-бърз преход към чистата енергия В противен случай целите на Парижкото споразумение няма как да бъдат постигнати, което крие изключителни рискове


Главният търговски директор на ONYX Ашли Кроутър заявява, че дълготрайните последици от пандемията върху производството тъкмо са започнали да се лекуват и нахлуването на Русия в Украйна и последвалият скок на инфлацията са убили всякаква инерция.

"Участниците в проучването вече посочват забавяне на нови проекти поради по-дългите срокове за доставка на нови турбини и значителното увеличение на цените", казва Кроутър в доклада. "Това е в съответствие с казаното от производителите на оригинално оборудване на техните инвеститори, като например Vestas отбелязва в годишния си доклад за 2022 г., че "са увеличили средните продажни цени на нашите решения за вятърна енергия с 29%". По подобен начин за основните компоненти, особено за главните лагери на по-новите турбини с голям диаметър на ротора, дългите забавяния оставят мощностите извън строя за продължителни периоди от време."

Въпреки че проблемите във веригата за доставки създават трудности за операторите, най-прякото въздействие е върху производителите на оригинално оборудване като Siemens Gamesa и Vestas, отбелязва Кроутър:

“Големите западни производители на оригинално оборудване наскоро съобщиха за загуби или ниска печалба и обявиха големи проекти за преструктуриране, за да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени. Някои от тях дори преосмислят подхода си към пазара на резервни части, който винаги се е смятал за най-печелившата част от бизнеса".

Проблеми с надеждността

Европа регистрира рекордно ниски вредни емисии от поне 30 годиниТова показва, че обвиненията към ЕС за отстъпление от ангажиментите в областта на климата са напълно погрешни


Анкетираните от ONYX изразяват и загриженост за надеждността, като 69% очакват повече проблеми в това отношение заради остаряването на активите, а 56% виждат проблеми, свързани с новата технология на турбините. Само 22% очакват по-малко проблеми с надеждността, дължащи се на подобренията в новите турбинни технологии.

"Със съзряването на сектора турбините остаряват, а честотата на отказите на електромеханичните системи се увеличава с възрастта", отбелязва Кроутър. "По същия начин в началния период на експлоатация на по-новите турбини се наблюдава вълна от повреди поради по-кратките цикли на разработване, новите дизайни на турбините и свиването на цените. Това води до машини, които не са достатъчно издръжливи."

По време на първоначалния бум във вятърната индустрия преди няколко години производителите на оригинално оборудване се сблъскват с огромно пазарно търсене и на свой ред създават разнообразни дизайни на турбини, които се доставят в кратки цикли за клиентска база, стремяща се да генерира повече енергия с по-голяма ефективност на по-ниска цена, обяснява още Кроутър:

"Бързо напред към настоящето и между перфектната буря от проблеми във веригата за доставки и твърде многото проекти за поддръжка, производителите на оригинално оборудване губят значителни суми пари, включително тези, изплатени под формата на неустойки. Производителите са влезли в спирала на ценова конкуренция, опитвайки се да произвеждат по-големи турбини на по-конкурентни цени. Но тъй като по-големите турбини се произвеждат в по-кратки производствени цикли, не е изненадващо, че качеството им е намаляло."