Войната между Израел и Хамас генерира толкова невярна или подвеждаща информация в интернет, че дори специализираните във фактчекинг журналисти и анализатори изпитват затруднения да се справят с нея.

Социалните медии са наводнени с подвеждащи публикации, а изкуственият интелект влошава ситуацията, пише Euronews.

По-голямата част от дезинформацията е свързана със стари видеоклипове и изображения, публикувани към новини за конфликта между Израел и Хамас.

Напоследък в мрежата се появяват изображения, чийто произход е невъзможно да бъде проследен. Те са генерирани с помощта на изкуствен интелект (AI).

Войната Израел – Хамас: Как социалните медии продават илюзия за реалностТърсене на личен поглед върху войната създава възможности за дезинформация, конспиративни теории и пропаганда

Едно от тях е на бебе, останало затрупано под развалини.

Въпреки че много потребители изразиха съмнения относно автентичността на изображението, много хора все пак се хванаха на въдицата, включително журналист от Газа, допълва Euronews.

Как можем да разберете дали дадено изображение е генерирано от изкуствен интелект?

Първото, което се забелязва, е прекалено увеличеното изражение на лицето, особено на брадичката и челото на детето.

При по-внимателно вглеждане изглежда, че бебето има допълнителни пръсти. Това е така, защото въпреки че AI става все по-добър в създаването на изображения, подобни на човешките, той още има проблеми с възпроизвеждане на някои части на тялото, включително ръцете и краката.

The Cube откри и по-ранни публикации на тази снимка, генерирана от AI. Тя вече се е появявала в социалните мрежи през февруари 2023 г., след опустошителните земетресения в Турция и Сирия.

Мнозина потребители на социалните медии заявиха, че вестникът разпространява фалшиви новини.

"През последните месеци AI се превърна в художествена основа на протестите, както преди това бяха куклите например", отвърна на удара главният редактор на изданието Дов Алфон.

Трябваше ли поне да се спомене в заглавието на снимката, че протестиращият размахва изображение от изкуствен интелект?

"Вероятно да, казва Дов Алфон, но в заглавието на Асошиейтед прес това не е споменато, било поради пропуск, било поради липса на време, а и ние не го споменахме". Това очевидно е жалко."

Какво говори AI пухеното яке на папа Франциск за бъдещето на модатаДрастичното отклонение от типичните мантии, носени в папския дом, предизвика порой от въпроси онлайн

Въпреки че снимката на бебето е лесна за разобличаване, технологичният напредък води до все по-достоверни резултати.

Спомняте ли си например вайръл снимката на папа Франциск в стилно яке, тип пухенка, която заблуди журналистите през март тази година?

Понастоящем платформите, които генерират изображения с изкуствен интелект, като Dall-E и Stable Diffusion, са въвели ограничения върху определени категории изображения за сигурността и политиката, което е помогнало да се забави дезинформацията, свързана с войната, допълва Euronews.