Бизнес активността в еврозоната изненадващо се е влошила през този месец, тъй като търсенето е намаляло в рамките на широкообхватен спад в целия регион, показват резултатите от ново проучване, цитирано от Reuters. Това предполага, че блокът може да изпадне в рецесия.

Експресният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната, изготвян от S&P Global и смятан за добър ориентир за общото икономическо състояние, се понижава до 46,5 през октомври от 47,2 през септември, което е най-ниската му стойност от ноември 2020 г. насам.

Извън месеците на пандемията от COVID-19 това е най-ниското показание от март 2013 г. насам и е значително под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването, като по този начин опровергава очакванията в анкета на Reuters за повишение до 47,4 пункта.

Banco de Espana: Твърде рано е да се говори за понижаване на лихвите от ЕЦБМиналия месец ЕЦБ повиши основните си лихви до рекордно високи нива


"В еврозоната нещата се движат от лошо към по-лошо", заявява Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. "Не бихме били изненадани да видим лека рецесия през втората половина на тази година с две поредни тримесечия на отрицателен растеж."

Част от октомврийската активност е породена от компании, които приключват изостанали задачи, така че не се очаква скорошно подобрение като цяло, а общият брой на персонала е намален за първи път от януари 2021 г. насам. Съставният индекс на заетостта спада до 49,4 от 50,8.

"Наемането на служители от доставчиците на услуги почти спря. Производствените компании не просто продължават да съкращават персонал, а засилват плановете си за съкращаване на работни места", казва де ла Рубия.

Индексът PMI, обхващащ доминиращата в блока индустрия на услугите, се понижава от 48,7 пункта до 32-месечно дъно от 47,8 пункта. Това е под всички прогнози в анкетата на Reuters, която предвижда да няма промяна спрямо септември.

Нагоре или надолу? Тройна дилема тормози европейските централни банки Във всички региони лихвените проценти са много близо до пика, което допълнително затруднява институциите


Търсенето на услуги отново спада този месец и то с по-силен темп, отколкото през септември. Индексът на новия бизнес се понижава до 45,5 от 46,4, което е най-ниската му стойност от началото на 2021 г.

PMI индексът в производствения сектор спада до 43,0 от 43,4, отбелязвайки 16-ия си месец под 50 и най-ниската си стойност от май 2020 г., когато пандемията затвърждава влиянието си върху света.

Индексът, измерващ производството, се задържа на стабилно ниво от 43,1.

Предполагайки, че скоро няма да има обрат, показателите за перспективата в проучването също рисуват мрачна картина.