Европейската централна банка (ЕЦБ) има основателни причини да се въздържи от още повишения в четвъртък, след като повиши лихвените проценти на последните си 10 срещи.

И все пак конфликтът в Близкия изток, който повишава цените на енергията, пише Reuters, е още един насрещен вятър за централната банка, която се бори с рязкото повишаване на инфлацията. А търговците искат да разберат колко дълго разходите по заемите ще останат високи.

"Най-голямото предизвикателство ще бъде да се запази балансът - политиката да не изглежда агресивна, но да се остави вратата отворена за нови повишения на лихвите", казва Карстен Бржески, ръководител на глобалния отдел за макротехнологии в ING.

Информационната агенция посочва петте ключови въпроса за пазарите в светлината на потенциалните нови повишения.

ЕЦБ обяви десето поредно увеличение на лихвените процентиВ безпрецедентната поредица от увеличения лихвените проценти скочиха от -0,5% през юни 2022 г. до рекордните 4%
Какво можем да очакваме тази седмица?

ЕЦБ даде сигнал за пауза и пазарите не ценообразуват по-нататъшни повишения на лихвите, но не трябва да се изключва още една крачка в тази посока, тъй като ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард може да продължи да се придържа към мантрата "високи за по-дълго", която доведе до повишаване на доходността на дългосрочните облигации.

Междувременно отслабващата икономика предполага, че нуждата от по-нататъшно затягане е ограничена, но ЕЦБ вероятно ще се противопостави на спекулациите за намаляване на лихвите.

"Вероятно ще бъде в началото на следващата година, ако те променят решението си и решат, че трябва да направят повече", казва Франсис Яред, глобален ръководител на отдела за изследване на лихвените проценти в Deutsche Bank. "Те предварително се ангажираха да оставят данните да говорят сами известно време."

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн казва, че ЕЦБ ще се нуждае от време, вероятно до следващата пролет, преди да може да бъде сигурна, че инфлацията намалява.

Икономики на различна скорост. Как трябва да реагират централните банки?Икономическият пейзаж се променя, а различната политика може да доведе до проблеми в бъдеще
Ще обсъжда ли ЕЦБ количествено затягане?

Не се очаква ЕЦБ скоро да започне активни продажби на облигации. Вместо това дебатите се съсредоточават върху това дали да се ускори крайният срок за реинвестиране на средства от програмата за спешни покупки на ценни книжа (PEPP) през декември 2024 г., което мнозина предпочитат.

Но нарастващата доходност на италианските облигации може да охлади разговорите.

В рамките на PEPP реинвестициите могат да бъдат насочени към най-нуждаещите се страни. Лагард заявява, че това е първата линия на защита срещу фрагментацията и прекомерното разширяване на спреда на доходността, което намалява ефективността на паричната политика.

"Няма да имаме решение относно реинвестициите по PEPP след неотдавнашното покачване на доходността на Италия", заявява главният икономист на UBS Райнхард Клузе. "На пазара все още има известна доза нервност, а ЕЦБ не иска да налива масло в огъня".

Решението може да бъде взето през декември или в началото на 2024 г., добавя той.

Какво означава ново покачване на цените на енергията?

Бизнес активността в Европа достигна най-ниското си ниво от ноември 2020Германия отчита най-дълбокото свиване през август
Цените на природния газ в Европа са се повишили с 35% досега през този месец, а петролът е над 93 долара, което заплашва да тласне инфлацията отново нагоре.

Като регион, внасящ енергия, Европа е по-уязвима от САЩ към скок на инфлацията, причинен от напрежението в Близкия изток, казва Крис Джефри, ръководител на отдел "Лихвени проценти и инфлация" в Legal & General Investment Management.

Той добавя, че засега Лагард би желала да не се "впуска" в обсъждане на цените на енергията, докато не стане ясно дали покачването ще бъде трайно.

Клузе от UBS заявява, че цените на енергията не са "фактор, който променя перспективите за инфлацията", тъй като са в сила силни дезинфлационни базови ефекти.

ЕЦБ очаква общата инфлация да намалее до 3,2% през 2024 г. от средно 5,6% през 2023 г.

Какво ще направи ЕЦБ, ако нещата с Италия се объркат?

Да вдигаш или не: Германия поставя ЕЦБ пред сложна дилемаПроблемите в страната спъват растежа в еврозоната като цяло и заплашват да я тласнат към рецесия
Засега не много. По-високите прогнози за дефицита повишават разходите по италианските заеми, увеличавайки разликата спрямо Германия до 200 базисни пункта, което предизвиква някои спекулации, че може да се наложи ЕЦБ да се намеси и да успокои пазарите.

Миналата година към инструментариума се присъединява Инструментът за защита на преноса - схема за изкупуване на облигации, която има за цел да помогне на по-задлъжнелите държави и да предотврати фрагментацията.

Наскоро пет от шест източника на Reuters заявяват, че не се бърза с намесата.

"Те ще се опитат да останат настрана колкото се може по-дълго", казва и Бржески от ING.

Какво ще се случи с по-строгите условия за финансиране?

ЕЦБ затяга контрола и ще иска от банките ежеседмични данни за ликвидносттаПонастоящем от банките се изисква да предоставят информация за ликвидността на ЕЦБ на месечна база
Данните за банковото кредитиране през септември, които се очакват в сряда, би трябвало да дадат някои насоки.

Количеството пари в обращение в еврозоната се свива с най-много досега през август, тъй като банките ограничават кредитирането, а вложителите блокират спестяванията си.

ЕЦБ вероятно ще проучи внимателно този и други признаци за затягане на условията за финансиране. Нарастващата доходност на американските съкровищни облигации води до повишаване на разходите по европейските заеми, което подкрепя тезата, че не трябва да се предприемат по-нататъшни увеличения.