Водещите икономисти и централните банкери са единодушни в едно: лихвените проценти ще останат по-високи за по-дълго време, което помрачава перспективите пред световните пазари, пише в свой анализ CNBC и припомня, че през последните около 18 месеца централните банки по света повишаваха агресивно лихвените проценти в опит да ограничат растящата инфлация, но с различен успех засега.

Преди да спре цикъла си на повишаване през септември, Федералният резерв на САЩ повишава основния си лихвен процент от целевия диапазон 0,25-0,5% през март 2022 г. до 5,25-5,5% през юли 2023 г.

Въпреки паузата представителите на Фед сигнализират, че може да се наложи лихвените проценти да останат по-високи за по-дълго време, отколкото пазарите първоначално очакваха, за да може инфлацията трайно да се върне към целта на централната банка от 2%.

Кристалина Георгиева: Време е за затягане на държавните разходиЦеновата стабилност е от изключителна важност, дори ако повишаването на лихвите означава крехкият икономически растеж


Това е повторено и от президента на Световната банка Аджай Банга, който на пресконференция по време на срещите на МВФ и Световната банка миналата седмица заявява, че лихвените проценти вероятно ще останат по-високи за по-дълго време и ще усложнят инвестиционния пейзаж за компаниите и централните банки по света, особено в светлината на продължаващото геополитическо напрежение.

Според доклад на Министерството на труда от миналата седмица инфлацията в САЩ отстъпва значително от най-високата си стойност през юни 2022 г. - 9,1% на годишна база, но все пак надхвърля очакванията през септември - 3,7%.

"Със сигурност ще видим по-високи лихви за по-дълго време, тъй като наскоро видяхме инфлационния индекс на САЩ, който беше разочароващ, ако сте се надявали на понижение на лихвите", заявява Грег Гайет, главен изпълнителен директор на глобалното банково и пазарно управление в HSBC, пред CNBC по време на срещите на МВФ в Маракеш, Мароко, миналата седмица.

Ръст на шанса за рецесия, докато пазарите подценяват конфликта Израел-Хамас„Списъкът с тревоги“ на анализаторите включва потенциал за дългова криза


Миналия месец Европейската централна банка повиши лихвения процент за десети пореден път до рекордните 4%, въпреки признаците за отслабване на икономиката на еврозоната. На този фон тя сигнализира, че по-нататъшни повишения засега не се обсъждат.

Няколко управители на централни банки и членове на Управителния съвет на ЕЦБ заявяват пред CNBC, че макар увеличението на лихвите през ноември да е малко вероятно, вратата трябва да остане отворена в бъдеще предвид продължаващия инфлационен натиск и потенциала за нови шокове.

Управителят на Националната банка на Хърватия Борис Вуйчич заявява, че предположението, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време, не е ново, но че пазарите както в САЩ, така и в Европа бавно преоценяват ситуацията, за да се съобразят с това.

„Не можем да очакваме понижаване на лихвите, преди да сме твърдо убедени, че темпът на инфлация е напът да се понижи до средносрочната ни цел, което няма да се случи много скоро", заявява Вуйчич пред CNBC в Маракеш.

Инфлацията в еврозоната се понижи до 4,3% през септември, което е най-ниското ѝ ниво от октомври 2021 г. насам, а Вуйчич смята, че спадът ще продължи, тъй като базовите ефекти, затягането на паричната политика и стагниращата икономика продължават да се отразяват на данните.

Провалени обещания и мрачни перспективи след срещата МВФ – Световната банкаНа форума беше постигнато достатъчно съгласие, за да се издаде обичайното заключително комюнике в края на срещите


"Въпреки това в определен момент, когато инфлацията достигне ниво, бих предположил някъде близо до 3, 3,5%, съществува несигурност дали, предвид силата на пазара на труда и натиска върху заплатите, ще имаме по-нататъшно сближаване с нашата средносрочна цел по начина, по който тя е прогнозирана в момента", добавя той. "Ако това не се случи, тогава съществува риск да се наложи да направим повече".

Тази предпазливост е подкрепена от управителя на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет Мъртийнс Казъкс, който заявява, че е доволен лихвените проценти да останат на сегашното си равнище, но не може да "затвори вратата" за по-нататъшни увеличения по две причини.

"Едната, разбира се, е пазарът на труда - все още не сме видели пика на ръста на заплатите – а другата е геополитиката", казва той. "Възможно е да имаме още сътресения, които да доведат до повишаване на инфлацията, и затова, разбира се, трябва да останем много предпазливи по отношение на нейното развитие."

Възможни са още повишения на лихвите, ако се появят нови шокове, казва и член на ЕЦБ пред медията, като добавя, че паричната политика навлиза в нова фаза на цикъла "по-високи за по-дълго време", която вероятно ще продължи, за да гарантира, че ЕЦБ ще може да върне инфлацията стабилно на 2% през втората половина на 2025 г.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай


Управителят на Австрийската национална банка Роберт Холцман на свой ред предполага, че рисковете за настоящата инфлационна траектория все още са насочени нагоре, посочвайки избухването на войната между Израел и Хамас и други възможни смущения, които биха могли да доведат до повишаване на цените на петрола.

"Ако се появят допълнителни сътресения и ако информацията, с която разполагаме, се окаже невярна, може да се наложи да повишим лихвите още един, а може и два пъти", казва той. "Това е и посланието, отправено към пазара: не започвайте да говорите кога ще бъде първото понижение. Все още се намираме в период, в който не знаем колко време ще отнеме, за да стигнем до инфлацията, която искаме да имаме, и дали трябва да повишаваме още."