Над акциите на европейските банки в последно време са надвиснали буреносни облаци, тъй като стимулът от по-високите лихвени проценти отслабва, а рисковете от рецесия се увеличават, съобщава Reuters.

На пръв поглед волатилните европейски банкови акции имаха добра година, като се повишиха с почти 16% през 2023 г. спрямо 7% ръст на индекс Stoxx. Въпреки това някои големи инвеститори са убедени, че секторът остава ниско оценен.

Точно преди да започне сезонът на отчетите, акциите на европейските банки са достигнали дивидентна доходност от почти 8%, което ги прави по-евтини на тази база, отколкото при световната финансова криза през 2008 г.

Но цената на акция за получаване на дивидентите на банките при сегашните ставки, които потискат инфлацията, вероятно е твърде ниска, смятат инвеститорите.

Нагоре или надолу? Тройна дилема тормози европейските централни банки Във всички региони лихвените проценти са много близо до пика, което допълнително затруднява институциите

Себастиано Пиро, главен инвестиционен директор в Algebris Investments, заяви, че акциите на европейските банки са твърде евтини, като се има предвид, че тези кредитори притежават по-солидни капиталови буфери за покриване на бъдещи загуби, отколкото изискват регулаторните органи. "Въпреки значителното подобрение на рентабилността, продължаващото повишаване на приходите и стабилните фундаментални показатели, тези акции остават евтини", допълва той.

Тъй като Европейската централна банка обещава да запази лихвените проценти около сегашния им рекорден връх, заплашвайки с порочен кръг от неизпълнение на дългове и сриване на стойността на активите, банковите акции все още понасят удара на страховете от кредитния цикъл, смятат анализатори и инвеститори.

Акциите на европейските банки се търгуват на нива, които са около шест пъти по-високи от прогнозната печалба – по-малко от половината от нивото на общия индекс Stoxx, което показва, че инвеститорите се опасяват печалбите на кредиторите да бъдат смазани от лоши дългове.

Освен това, секторът се оценява на база на съотношението цена/счетоводна стойност на по-малко от 70% от собствените оценки на банките за стойността на техните активи, отбелязва Reuters.

Пазарът "вярва, че ще има кредитни проблеми", обяснява Роджър Лий, ръководител на отдела за капиталови стратегии в Investec, като допълва, че опасенията са прекомерни и това прави банковите акции "твърде евтини".

Не всички банки от еврозоната са готови за ликвидност в случай на кризаМинималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения е урок от финансовата криза през 2008 г., когато данъкоплатците трябваше да спасяват банки

Европейските банки, които изпитваха затруднения през периода 2014-2022 г., тъй като ЕЦБ поддържаше лихвените проценти под нулата, получиха сериозен тласък от повишаването на разходите по кредитите си в съответствие с лихвите на централната банка.

Аналитичните прогнози, съпоставени от европейския мениджър на активи Amundi, показват, че европейските банки се очаква да увеличат коригираната печалба на акция с 25% през тази година, последвана от 6% ръст през 2024 г.

Европейският финансов сектор отчита най-висок темп на растеж на приходите от всяка индустриална категория в региона - малко над 20%. Очаква се през третото тримесечие той да спечели почти 40 млрд. евро спрямо почти 33 млрд. евро през третото тримесечие на 2022 г., според LSEG I/B/E/S.

В момента печалбите на банките са "на върха на цикъла", обяснява Микеле Морганти, старши стратег по капиталовите инструменти в Generali Investments. Но експертът допълва, че това забавяне на растежа няма да бъде достатъчно рязко, за да накара кредиторите да отменят дивидентите си при липса на "истинско, масивно кредитно събитие".

Лихвените проценти достигат възможния максимум, а инфлацията остава проблемДискусиите се насочват към това колко дълго лихвите ще се задържат на сегашното ниво

След забраната за изплащане на банкови дивиденти в резултат на пандемията през 2020 г. тези плащания се завръщат. Италианската Unicredit обеща да върне на акционерите 5,25 млрд. евро. Понастоящем банките са най-големият двигател на растежа на дивидентите в Обединеното кралство, показват и оценките на Computershare.

Международният валутен фонд предупреди, че 5% от световните кредитори ще останат уязвими от по-високите лихвени проценти за по-дълъг период от време.

Морганти от Generali е променил позицията си за европейските банки от отрицателна на неутрална. Той обаче не прогнозира бързи печалби за европейските банки в бъдеще. "Пазарът изчаква да види колко голям е рискът от забавяне на икономическия растеж. Това може да отнеме известно време.", допълва експертът.