Когато Адел дебютира със сингъла си от 2011 г. Someone Like You, нейната горчиво-сладка балада отеква сред милиони хора по целия свят.

Повече от десетилетие по-късно тя остава една от най-популярните ѝ песни. Нейното майсторство, както и това на много други, усвоили изкуството да дърпат сърдечните ни струни, може да успокоява емоционалната болка при раздяла или загуба, пише CNN.

Слушането на любими песни обаче може да намали възприятието на хората и за физическа болка, според ново проучване, публикувано в списание Frontiers in Pain Research. То установява, че най-ефективните средства за облекчаване на болката са тъжните песни, описващи горчиви и емоционални преживявания.

В изследването са участвали 63 души, поканени да изберат две песни - любимата им на всички времена и тази, която биха „взели“ със себе си на безлюден остров. Изследователите също така карат участниците да изберат една от седем песни, които екипът смята за успокояващи и непознати на участниците в проучването. Това са: Cotton Blues, Jamaicare, Légende Celtique, Musique de Film, Nuit Cubaine, Reggae Calédonien и Sega Mizik Kèr.

Време за нова битка. 4 начина да подсилим психологичната си имунна системаМинете от негативно към неутрално мислене, приемане на настоящето, открийте собственото си значение

Всеки човек преминава през 7-минутни сесии, по време на които е инструктиран да се взира в екрана на монитора, докато слуша любимата си музика и една от селектираните от изследователите песни или разбъркана версия от двете лични песни и т.нар. успокояваща.

По време на сесията изследователите залепват горещ предмет към лявата вътрешна част на предмишниците на участниците – усещането е подобно на това от гореща чаша чай, допряна до кожата.

Когато оценяват своите преживявания, хората съобщават, че са изпитвали по-малко болка, слушайки любимите си песни, в сравнение със слушането на непозната релаксираща песен или пък с моментите на тишина.

Разбърканата комбинация от три песни също не намаляват болката, което според авторите е доказателство, че музиката е нещо повече от разсейване от неприятно преживяване.

След като интервюират участниците за песента, която лично са избрали, изследователите откриват, че хората, които са слушали по-горчива музика, са изпитали по-малко болка, отколкото при слушане на с успокояващи или весели песни.

Да спиш в компанията на приятни миризми. Ароматерапията подхранва мозъкаОбоняние и памет: Пряката връзка

Хората, които са слушали по-тъжни песни, съобщават и за повече настръхване на кожата, което пък е свързано с потушаването на неприятното усещане, предизвикано от парещата болка, причинена им по време на експеримента. Въпреки че не е проучено задълбочено, водещият автор на изследването Дариус Валевичиус смята, че именно тези тръпки при слушането на музика може да водят до блокиращи болката ефекти.

Разбира се, тъжната музика не заема мястото на успокояващ медикамент при главоболие, но може да ви помогне да намалите интензитета му, казва Патрик Строман, професор по биомедицински и молекулярни науки в Queen’s University в Кингстън, Онтарио. Той не е участвал в последното проучване, но е провел собствено за връзката между болката и музиката.

Строман и неговият екип наскоро проучват чрез изображение на човешки мозък какво се случва в централната нервна система, когато хората са изложени на болка, докато слушат музика.

„Според нашите измервания, слушането на музика, която ви харесва, може да намали болката с 10%“, казва Строман, но предупреждава, че това не е заместител на медицинските услуги и предписания.