В разгара на актьорските стачки в Холивуд Meta заедно с лондонската компания Realeyes наемат актьори с нетрадиционна цел – обучение на изкуствен интелект за създаване на човекоподобни аватари. Срещу 150 долара на час специализирани статисти и актьори участват в иновативен проект, насочен към подобряването на способността на виртуални ботове-аватари да изразяват човешки емоции, разказва MIT Technology Review.

В рамките на два часа актьорите сядат в холивудско студио пред три камери и един режисьор. От тях се изисква да изразят възможно най-много различни емоции чрез лицата и гласовете си, което ще допринесе за разработването на „виртуални аватари“, задвижвани от AI.

Заплащането, което участниците получават идва и с определена цена – актьорите предоставят „определени права на облика си, завинаги“.

Потенциалните последици от ролята на изкуствения интелект в Холивуд са и продължават да бъдат ключов предмет на дебат за индустрията. Актьорите може да са предположили, че това означава, че техният облик няма да се появи в телевизионно шоу или филм, но абстрактният законен характер на това, което са подписали, прави невъзможно да се знае пълният отзвук със сигурност. В лицензионното споразумение с участниците се казва, че Realeyes е единственият собственик на данните и има пълните права да „лицензира, разпространява, възпроизвежда, модифицира или по друг начин създава и използва производни материали“, генерирани от актьорите, „неотменимо за всички формати на медии, съществуващи сега или в бъдеще”, посочва MIT Technology Review.

Докато известни личности като Брус Уилис имат влиянието да договарят индивидуални сделки с компании за изкуствен интелект, което им позволява да монетизират своите дигитални подобия и гласове, заплахата, която изкуственият интелект представлява за по-малко популярните актьори и статисти, е направо „екзистенциална“, отбелязва главният преговарящ на Гилдията на екранните актьори.

Расте опасението сред бранша, че колкото повече данни събират тези AI модели, толкова по-убедително могат да пресъздават лицата, предоставили физическите си данни. В началото на октомври Том Ханкс предупреди колегите си за измами с нерегулирана употреба на AI, след като реклама за зъболекарски услуги използва неговия облик без разрешението му.

Walt Disney изследва как AI може да помогне на филмовата индустрияТрадиционните медийни компании трябва или да разберат AI, или да загубят своята актуалност

Любопитен факт е именно и моментът, в който този проект стартира.

Meta и Realeyes пуснаха своята обява, точно когато започнаха масовите протести на актьорите. Желанието им е да получат по-добро възнаграждение и условия за работа. Благодарение на това, че стачката допринесе за скока в безработицата при артистите, двете компании получиха идеална възможност за намиране на така наречените „обучители“ на изкуствения интелект.

Макс Калехоф, вицепрезидент за растеж и маркетинг в Realeyes, казва пред MIT Technology Review, че проучванията не са свързани със стачката на актьорите. Той също така нарича проекта „нищо повече от проучване“. По думите му, основният фокус на Realeyes е оценката на ефективността на рекламите за клиенти, без да съществува потенциал за намесване в работата на актьорите.

Независимо от това, значението на проекта за бъдещето на изкуствения интелект и развлекателната индустрия остава обект на загриженост за мнозина. Всичко това оставя актьорите, борещи с липсата на работа, поканени да приемат условията от Realeyes и Meta – и, умишлено или не, да засегнат всички актьори, независимо дали те лично решат да работят с AI.