Apple представи нови компютърни чипове, лаптопи MacBook Pro и нов модел iMac на необичайно среднощно събитие в понеделник.

В навечерието на важния сезон на празничното пазаруване новите чипове трябва да освежат линията Mac на Apple, чиито продажби спадат със 7% през юнското тримесечие в условията на забавяне на продажбите на персонални компютри в световен мащаб, пише CNBC.

Новите компютри, включително моделите MacBook Pro и iMac, ще бъдат пуснати в продажба следващата седмица и ще имат същия дизайн като миналогодишните модели, само че с нови чипове. iMac на Apple не е обновяван от април 2021 г., а моделите MacBook Pro получиха чип още през януари. През юни Apple пусна и 15-инчов лаптоп MacBook Air.

Пробивът на Huawei в чиповете е най-голямата заплаха за Apple в КитайНай-новият смартфон на Huawei, Mate 60 Pro, чийто чип изглежда поддържа 5G, предизвика безпокойство във Вашингтон


По време на събитието за пускане на пазара на новите продукти, посветено на Хелоуин, Apple заявява, че новите чипове са значителен ъпгрейд, който осигурява по-високи скорости, дълъг живот на батерията, а при високия клас - мощта, необходима за разработване на приложения с изкуствен интелект. Ръководителите на Apple подчертават, че новите чипове са значително по-бързи и по-ефективни от тези на Intel, които компанията започва да изтегля от употреба през 2020 г.

Apple също така намалява цената на своя 14-инчов MacBook Pro от поне 1999 долара на 1599 долара, но той получава по-слаб чип M3, вместо чипа от ниво "Pro" на миналогодишния модел.

CNBC дава основните аспекти на събитието, свързани с трите нови чипа:

- Apple обяви три нови чипа, всички под по-широкия продуктов знаменател M3. Сегашното поколение чипове е M2.

Новият iPhone 15: Титаниев корпус и подобрени възможности на същата ценаВъпреки че компанията не акцентира на AI, технологията е в основата на няколко нови функции


- Това са базовият чип M3, 40% по-бърз M3 Pro и 250% по-бърз чип M3 Max за разработчици на изкуствен интелект и 3D художници.

- Apple твърди, че всички чипове M3 могат да осигурят до 22 часа живот на батерията на лаптопа.

- M3 има 8-ядрен централен процесор и до 10-ядрен графичен процесор.

- M3 Pro има 12-ядрен централен процесор и 18-ядрен графичен процесор.

Доминацията на Nvidia при AI чиповете ограничава инвестициите в сектораЛидерската позиция на компанията прави все по-трудна ситуацията за стартъпите на този пазар


- M3 Max има 16-ядрен централен процесор и до 40 ядра на графичния процесор. Apple твърди, че той може да се използва за разработване на софтуер за изкуствен интелект.

- Apple твърди, че графичните ѝ процесори от новото поколение са 1,8 пъти по-бързи от графичните процесори на чиповете M2.

- Apple казва, че нейните CPU ядра на M3 са с 15% по-бързи от CPU ядрата на M2 за тежки работни натоварвания. Според компанията процесорът на M3 е с 60% по-бърз от процесора на M1.

- Новите чипове са изградени по 3-нанометров процес, който в момента е най-модерната технология за производство на полупроводници на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.