iPhone на Apple официално е детрониран от позицията на лидер на пазара на смартфони в Китай, според доклад на анализаторите от Jefferies от понеделник, цитиран от CNBC.

Те твърдят, че продажбите на смартфони в Китай са показали положителен ръст на годишна база, дължащ се основно на високия двуцифрен скок на продажбите на Android, водени от устройствата на Huawei, Xiaomi и Honor. Според тях обаче при iPhone на Apple се наблюдава значителен, двуцифрен спад, а ръстът на обема му на годишна база е отрицателен от пускането на iPhone 15 на пазара.

В резултат на това Huawei изпреварва iPhone на първо място по пазарен дял.

След Mate 60 Pro: Huawei изненада и с напреднали чипове за видеонаблюдениеКомпанията изглежда успява да заобиколи ограниченията на САЩ за софтуера за проектиране


"Смятаме, че слабото търсене в Китай в крайна сметка ще доведе до по-ниски от очакваните глобални доставки на iPhone 15 през 2023 г.", пишат анализаторите, като добавят, че тенденцията предполага, че iPhone ще "загуби" от Huawei през следващата година.

Акциите на Apple затвориха без промяна в понеделник.

Анализаторите на Jefferies смятат, че ръстът на обема на Android не може да се обясни с отстъпките и че тези за iPhone, с изключение на моделите iPhone 15, са много добри, докато средната отстъпка за Android "не е висока".

Анализаторите отбелязват, че всички устройства iPhone 15, предназначени за препродажба, "се търгуват с отстъпки от официалните продажни цени", което също отразява слабото търсене в Китай.

Пробивът на Huawei в чиповете е най-голямата заплаха за Apple в КитайНай-новият смартфон на Huawei, Mate 60 Pro, чийто чип изглежда поддържа 5G, предизвика безпокойство във Вашингтон


Освен това в доклад от понеделник анализаторите от Morgan Stanley намаляват целевата си цена за акциите на Apple от 215 на 210 долара. По думите им те са "по-предпазливи" по отношение на декемврийското тримесечие на компанията заради проблемите с предлагането. Анализаторите намаляват и очакванията си за продажбите на iPhone за тримесечието с 8%.

От Morgan Stanley заявяват още, че ще следят общите приходи на Apple, ръста на приходите от услуги, брутния марж и ръста на приходите в Китай от септемврийското тримесечие, но че насоките за декемврийското тримесечие "е това, което ще има най-голямо значение".

Apple все още не е отговорила на искането на CNBC за коментар.