Световната индустрия за полупроводници е достигнала дъното си, твърдят мениджъри, което е сигнал за възстановяване в някои области на технологиите и облекчение за правителството на САЩ, харчещо милиарди за разширяване на производството на чипове, пише в свой анализ WSJ.

През последните седмици ръководителите на Intel, TSMC и Samsung Electronics изразяват увереност, че най-лошото е отминало в света на чиповете, който в последните години е свидетел на продължителен спад.

Във вторник базираната в Южна Корея компания Samsung, най-големият производител на чипове с памет в света, отчита 38% годишен спад на нетната печалба за третото тримесечие, но заявява, че клиентите се връщат към нормалните си запаси и че съкращаването на производството е облекчило пренасищането на доставките. Като причина за оптимизъм компанията посочва нарастващото търсене, свързано с изкуствения интелект, и новите персонални компютри и смартфони, включващи повече памет.

"Смятаме, че сегашното възстановяване, което наблюдаваме, ще продължи и през следващата година", казва Ким Дже Джун, изпълнителен директор на Samsung за чипове с памет.

Печалбата на Samsung се срива с 80% през Q3Това се дължи основно на продължаващите загуби на звеното за производство на чипове
Очертаващото се възстановяване на пазара на полупроводници подсказва, че световната икономика има известна устойчивост въпреки предизвикателства като инфлацията, войната в Украйна и войната между Израел и “Хамас”. Чиповете често са основен показател за това, тъй като се използват в много продукти - от персонални компютри и смартфони до центрове за данни и автомобили.

Перспективата за по-здрава индустрия е успокояваща и за правителството на САЩ. По силата на миналогодишния Закон за чиповете страната изразходват около 53 млрд. долара за насърчаване на производството на полупроводници, а съюзниците ѝ, включително европейските държави, Япония и Южна Корея, подкрепят собствените си индустрии за чипове с пари или регулаторни мерки. Тези инвестиции се основават на предпоставката, че полупроводниците са индустрия с дългосрочен растеж.

Според International Business Strategies, консултантска компания в областта на чиповете, приходите от полупроводници в световен мащаб се очаква да спаднат с около 12% през тази година, но да се възстановят с повече от 11% през следващата година до около 550 млрд. долара.

Възстановяването ще бъде последният завой в една индустрия, известна с честите си цикли на възход и спад. През първата година на пандемията търсенето на компютри, смартфони, видеоигри и сървъри за данни, които осигуряват стрийминг на видеоклипове за компании като Netflix, рязко нараства. В резултат на това се стига до недостиг на чипове, което увеличава още повече печалбите на производителите на полупроводници.

SK Hynix - да заложиш на печелившия кон С историческия си фокус върху високоскоростните памет-чипове доставчикът на Nvidia има сериозни перспективи пред себе си в ерата на AI
Цикълът се променя в началото на 2022 г. с нарастващата инфлация и войната в Украйна, наред с други фактори. Потребителите и технологичните отдели на компаниите свиват разходите си и много производители на електроника остават с твърде големи запаси.

Компаниите за полупроводници - с изключение на тези, които са тясно свързани с бума на изкуствения интелект като Nvidia - намаляват производството и забавят инвестициите. Оперативната печалба на Samsung достигна най-ниското си ниво от 2009 г. насам в началото на годината.

Сега, почти четири години след началото на пандемията, нормалността се завръща, въпреки че ръководителите предупреждават, че възстановяването вероятно няма да бъде толкова бързо, колкото спадът от миналата година.

Миналата седмица Intel отчита по-добри от очакваните резултати в подразделението, в което се произвеждат чипове за персонални компютри. Това доведе до поскъпване на акциите на компанията с близо 10% на следващия ден.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсинджър заявява, че очакванията на компанията за 270 млн. продажби на персонални компютри през тази година са на прав път и че "наблюдаваме много добро поведение" през последното тримесечие на годината.

Търсенето на персонални компютри през третото тримесечие е намаляло със 7,6% на годишна база, но темпът на годишния спад се забавя, което е знак, че пазарът е преминал най-лошите си дни, според International Data Corp., изследовател на технологичния пазар.

Слабо тримесечие и мрачни перспективи за Qualcomm Общите приходи на производителя на чипове възлизат на 8,44 млрд. долара
Чиповете за памет, които са по-скъпи от другите видове чипове, като цяло отбелязват най-рязък спад на цените. SK Hynix, която е номер 2 в производството на чипове за памет след Samsung, заявява, че търсенето се съживява и бизнесът ѝ с DRAM чипове, които позволяват на устройствата да изпълняват много задачи едновременно, е преминал към рентабилност през тримесечието юли-септември.

Въпреки това малко ръководители виждат незабавно завръщане към нивата от 2020 г. Търсенето на смартфони все още е слабо, а геополитическото напрежение в целия свят продължава. Едновременно с това икономическата несигурност в Китай може да ограничи търсенето на много продукти, включително смартфони.

Продажбите на електромобили също не се увеличават толкова бързо, колкото предвиждаха някои производители на чипове, което води до преоценка на краткосрочния растеж сред доставчиците в тази индустрия. В понеделник цената на акциите на ON Semiconductor, която произвежда чипове за автомобили, енергийна инфраструктура и други индустриални приложения, спада с близо 22%, като основната причина е намаляване на търсенето на електрически превозни средства поради високите лихвени проценти и икономическата несигурност.

"Въпреки че имахме много силно тримесечие в областта на автомобилостроенето, започваме да виждаме признаци, че заради слабото търсене изчерпването на запасите на чипове ще отнеме повече време", заявява главният изпълнителен директор Хасан Ел-Хури в интервю.

Китай спира износа на германий и галий. Какво означава това за САЩ и ЕС?Двата метала не се срещат в природата, а са изключително важни за развитието на технологиите
Във вторник Advanced Micro Devices (AMD), производител на чипове, който се конкурира с Intel, занижава прогнозата си за четвъртото тримесечие, като се позова на слабостта в различни области.

"В момента сме на дъното, макар и все още да не сме на етап на активен растеж", казва Хендел Джоунс, главен изпълнителен директор на International Business Strategies.

Засега изглежда, че търсенето на чипове, използвани в корпоративните сървърни ферми, и на такива за изкуствен интелект, се засилва, посочва IBS.

През третото тримесечие Microsoft отбелязва по-силен от очаквания ръст в областта на изчислителните облаци. В същото време се очаква изкуственият интелект да продължи да стимулира търсенето на чипове за графична обработка, произвеждани от компании като Nvidia и AMD, както и на специализирани чипове с памет от висок клас, които ги поддържат.

Друг светъл лъч е, че една от причините за несигурността на пазара е ограничена през октомври, когато САЩ предприема стъпки, позволяващи на TSMC, Samsung и SK Hynix да продължат да внасят американско оборудване за своите фабрики за чипове в Китай, за да могат да гарантират производството си.

И Нидерландия въвежда нови ограничения за износа на технологии към Китай Страната ограничава допълнително достъпа на китайски компании до инструментите за производство на чипове на ASML
Според IBS приходите на световната индустрия за производство на чипове се очаква да надхвърлят 1 трилион долара до 2030 г., задвижвани от растежа на технологиите от следващо поколение - от изкуствен интелект до автономно шофиране.

"Основите на индустрията са изключително силни", казва Аджит Маноча, бивш главен изпълнителен директор на производителя на чипове GlobalFoundries, който сега оглавява браншова търговска група на производителите на оборудване и материали за чипове.