Любителите на "Бийтълс" получават подарък с излизането на дългоочакваната песен "Now And Then", която е първата песен с вокалите на Джон Ленън от повече от 45 години, събщават световните агенции.

Песента се състои от изпълненията на всичките четирима емблематични членове на групата.

Нейната истори датира от края на 70-те години на миналия век, когато Джон Ленън първоначално я композира и записва в дома си в Ню Йорк.

След убийството на музиканта през 1980 г. ,вдовицата му Йоко Оно поверява на групата касетата със записа на "Now And Then", заедно с демо записи на "Free As A Bird" и "Real Love". Впоследствие тези песни са преработени и издадени в средата на 90-те години.

След четири десетилетия: Последната песен на „Бийтълс“ излиза на 2 ноемвриДжон Ленън записва песента в дома си в Ню Йорк в края на 70-те години. По-късно по нея работят Маккартни, Стар и Джордж Харисън

За съжаление, "Now And Then" остава неиздадена поради технологичните ограничения по онова време, тъй като групата се сблъсква с трудности при извличането на вокалите и пианото на Ленън от оригиналното му демо.

Смъртта на Джордж Харисън през ноември 2001 г. добавя още повече усложнения за неиздадената песен.

Появата на съвременните технологии за възстановяване на звука вече позволява да се усъвършенства оригиналното демо на Ленън и да се интегрират записите на електрическата и акустичната китара на Харисън от 1995 г.

Освен това песента включва беквокали от класически песни на Бийтълс като "Here, There And Everywhere", "Eleanor Rigby" и "Because".

В допълнение към това музикално възраждане, е планирана премиера на документален филм, озаглавен "Now And Then - The Last Beatles Song" (Сега и тогава - последната песен на Бийтълс), която ще се състои в канала на Бийтълс в YouTube.

Документалният филм обещава задълбочен поглед към новата песен и нейното историческо значение.

От Фреди Меркюри до Джон Ленън: Етично ли е AI да съживява легендитеМакар носталгията да е мощна сила, сантименталността на много посмъртни проекти има и своя

През 2021 г. на режисьора Питър Джаксън е възложено да помогне за връщането на "Now and Then" към живот чрез прилагане на същите техники за възстановяване с изкуствен интелект, използвани в новаторски документален филм, припомня CNN.

За Маккартни и Стар чуването на "кристално чистия" глас на Ленън в завършената песен е било изключително дълбоко преживяване, допълва медията.

"Това е много емоционално. Всички свирим в нея, това е истински запис на "Бийтълс". "Сякаш Джон беше там, сред нас", споделя емоционално Стар.