Основната ни задача е да наложим бранда София като място за иновативен бизнес.

Това заяви новоизбраният градоначалник на столицата Васил Терзиев по време на форума Digital Trends 2023, организиран за поредна година от Sportal.bg и Profit.bg.

„Преди няколко месеца, когато приех поканата да участвам, не знаех в каква позиция ще ме завари днешния ден. Но съм изключително щастлив, че нашият труд даде резултат и поемам много отговорно новата роля“, заяви Терзиев.

„А какво ще е утре?“ Светослав Иванов откри Digital Trends 2023 Новата трансформация, към която развитието на изкуствения интелект насочва бизнеса, е фокус на тазгодишното издание на форума Digital Trends 2023

Основната му задача сега е какъв град да бъде София – как да седи на световната карта на иновациите, как да привлича таланти.

„Един град – това са хората. Да, цялата физическа инфраструктура е важна, но тя е съпътстваща“, подчерта той.

„Аз се ангажирам тези мои каузи да продължат – да създаваме силни интегрирани общности с външния свят и да се борим заедно с предизвикателствата на бъдещето.

Не живеем в изолация – всички ние се конкурираме за всеки един човек – къде да живее, къде да получи образование, как да се развива.

И ние като град се конкурираме да привличаме инвестиции и да задържим хората. Да имат достатъчно причини да се реализират успешно в нашия град.“

София като дестинация за бизнес

Реализирането на тази цел означава не просто да отстояваме проекти, а да ги приоритизираме правилно, посочи Терзиев.

„Да се работи с училищата в посока СТЕМ, да се организират допълнителни курсове и обучения. Защото, колкото по-отрано започнеш да работиш с едно дете, толкова то ще се чувство по-уверено и подготвено да се реализира. За да може и бъдещето на този град да бъде добре подготвено“, категоричен е Терзиев.

Той подчерта, че е необходима активна работа с институциите.

„Работа с университети, изграждане на нови техно паркове, за да ги има всички тези стълбове на тази икономика и те да работят в синхрон, заедно, да се развие тази екосистема. Да улесним всички, които гледат към София като дестинация – да правят бизнес, да създават работни места, да въвеждат иновации.“

Според Терзиев, към момента губим бизнес посока – в сравнение с Букурещ, Белград Атина, а всъщност „парчетата от пъзела ги има, просто трябва да сглобим“.

„Да наложим бранда София, защото седим много по добре от Атина например, но не сме инвестирали достатъчно да разкажем това пред света. София като бранд означава добро място за иновативен бизнес, за реализация на твоите мечти, подчерта Терзиев.

Според Endeavour Васил Терзиев е сред най-влиятелните предприемачи в ЦИЕСпоред глобалната мрежа той е сред „мултипликаторите на стартъп екосистемите в региона

Дигитализация на общината

Това означава създаване на дигитален двойник – цялата инфраструктура събрана и видима на едно място.

Какво ще стане, ако общият устройствен план може да бъде реализиран в пълен мащаб? Как ще изглежда трафикът – ако направим еднопосочни улици, ако зонираме, какво би станало с времето за придвижване?

Всички тези неща, които сега ги вземаме малко на усет, да започнем да ги взимаме на данни, посочи Терзиев.

Улеснения за бизнеса

Това означава всяко нещо, което може да бъде дигитализирано и улеснено като процес, да се случва в този вариант – например издаване на електронни разрешителни за строеж.

Връзка с гражданите

Това е един от основните приоритети на Васил Терзиев.

Предвижда се разработване на приложение за събиране в едно на много от услугите, които използваме – от синя и зелена зона, до местни данъци и такси, известия, подаване на сигнали до общината.

Впоследствие в приложението ще се включват все повече и повече нови услуги.

Ще бъде създадено и приложение за туристите на града. Според Терзиев, в момента е проблем, че няма приложение, което да улеснява престоя на различните групи туристи в столицата и да им дава повече информация за града и неговите локации и събития.

Асен Василев: След 10-15 години трудът няма да бъде фактор за производствоОсновният двигател на икономиката ще бъде човешкият капитал, заяви финансовият министър

Технологиите като решение на проблеми

Качество на въздуха, на водата, видеонаблюдеие – всичко това може да бъде извършено чрез анализ на данни и интегрирането им в процеса на взимане на решения, посочи Терзиев.

Добрите решения не се взимат в изолация, категоричен е новият кмет на София.

„Всяка една страна трябва да участва в процеса и да бъде подготвена. Затова е важно максимално много от данните на общината да бъдат отворени, достъпни, за да може този процес на въвличане да сработи и да се случва. Включително – повече местни референдуми, допитвания, за да изнесем този централизирам модел в момента до взимането на решения на най-ниско ниво до райони, до най-малкия екип, който може да вземе решение и има средствата да го направи“.

Това е начинът, по който ние гледаме на управлението – заинтересованите хора от проблема да са най близко до решението му, подчерта Терзиев.

София – град на големите амбиции

Дали имате идея за стартиращ бизнес или търсите място за реализация на творчески потенциал – нека това бъде София.

Да бъде град, гостоприемен за всички хора, които мечтаят смело. Защото нещата, които ни събират за бъдещето на децата ни, са много повече от тези, които ни разделят и аз ще работя за това да бъдат реализирани, каза в заключение Васил Терзиев.