Ако правителството се справи със задачата България да стане част от еврозоната през 2025 година, вероятно ще се усети авансово интерес към придобиването на имоти у нас още през 2024 година.

Това коментира за БТА Добромир Ганев, заемал поста председател на УС на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) до 4 ноември тази година.

Той бе сред участниците в 38-ата Международна научно-практическа конференция "Строително предприемачество и недвижима собственост", чийто домакин е Икономическият университет във Варна.

Според Ганев потенциалните инвеститори биха придобивали включително и жилищни имоти, основно в големите градове.

Не се очаква поевтиняване на жилищата у нас до края на годината С влизането на България в еврозоната има вероятност наемите да поскъпнат заради интереса на чуждестранни компании към преместване на екипите им

Това, което е видно в другите държави, е, че след приемането на нов член в еврозоната започват да проявяват интерес чуждестранни фондове, които търсят по-стабилен пазар и по-голяма предвидимост, обясни Ганев. И допълни, че неминуемо, ако нашата страна направи тази крачка, това ще бъде стимул за този тип компании.

В настоящата обстановка трудно може да се прогнозира категорично каква ще бъде 2024 г., но ако се абстрахираме от геополитиката, очаквам годината да е добра за пазара на недвижими имоти, посочи Ганев.

Жилищна криза в Европа: За студио под наем в Париж се чака половин година Напрежението на пазара се усеща още по-силно заради Олимпийските игри през 2024 г.

Според него пазарът и в момента е в много добро състояние, въпреки спада през последните 12 месеца, който варира между 10 и 12% за различните периоди. Намалението се дължи по-скоро на очакванията и притесненията у част от българите, иначе лихвите не скачат, доходите се повишават, инфлацията пада, посочи Ганев. Неговите очаквания са, че положението би могло да се стабилизира след първото тримесечие на 2024 г.

На въпрос дали има интерес към имотите у нас от чуждестранни граждани, Ганев посочи, че купуват основно украинци.

Според него страната ни е атрактивен пазар за подобни вложения, тъй като цените са добри, а животът е спокоен. Неговата позиция е, че новите кметове на малките населени места в страната би следвало да работят по-активно за повишаване на сигурността, което би привлякло чуждестранни купувачи в предпенсионна и пенсионна възраст.