Убеден съм, че бюджетът в края на краищата ще бъде приет и ще бъде реалистичен.

Това каза министър-председателят акад. Николай Денков в предаването "Неделя 150" на Българското национално радио.

Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, увери премиерът. Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се получи в края на тази година или в първите седмици на следващата, уточни той.

Бюджетът за капиталови разходи, който се предлага за следващите години, е с 50% по-голям от тазгодишния. Твърденията, че някой подценява капиталовите разходи, са напълно неверни, заяви Денков. По думите му също неверни са твърденията, че няма средства за общините, но няма да се правят "чешмички, стадиони там, където няма футболен отбор". Според него "12 милиарда е невиждана сума за капиталови разходи".

Асен Василев представи Бюджет 2024: 3.2% растеж, 3% дефицит, 4.8% инфлация

Денков обясни, че би напуснал поста си в три случая - ако Народното събрание приеме бюджет, който не може да бъде изпълнен, ако не се случи правосъдната реформа и ако ГЕРБ или ПП-ДБ кажат, че не искат повече това правителство.

Относно коментара на Бойко Борисов от вчера, че това, което може да извади ГЕРБ от управлението, е корупцията и бюджетът, Денков коментира, че се надява след изборите ГЕРБ действително да влязат в този работен режим, от който всички имат нужда и визира работата по бюджета за следващата година и конституционните промени. "Това, което е важно, което съм казал на министъра на финансите, е да направи възможно най-добрия бюджет, който той може да сглоби с приходи и разходи, които са реалистични", каза Денков.

Относно отношението на ГЕРБ към "сглобката" премиерът коментира, че наблюдава "прехода от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия". Според него "за ГЕРБ загубата на ключови градове е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване, приемане на резултатите и опит да се прескочи на следващия етап – бюджет, конституционни промени".

ЕК: Не водим процедура срещу България по повод санкциите срещу Русия

Относно доклада на Центъра за изследване на демокрацията, в който се твърди, че износ на горива от България, произведени от руски петрол, е допринесъл за 1 млрд. евро приходи за Кремъл, Денков заяви, че е ясно правителството е изразило подкрепа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която бе на посещение в България и се срещна с Денков, да поеме контрола върху спазването на санкциите за руския петрол, наложени от ЕС. Денков заяви, че е изготвил искова молба, която ще депозира в понеделник.

"Ще съдя Делян Добрев", заяви Денков. "Делян Добрев ще влезе в съда, за да се обяснява за тези персонални нападки. За момента нямаме никакви индикации, че "Лукойл" - България нарушава правилата такива, каквито са. Правителството не може да наруши закона, за да удовлетвори желанията на Делян Добрев."

Ако се реализира предложението на Добрев, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще има социален шок - всичко това е ясно описано като сценарий в докладите, постъпили в Съвета по сигурността, поясни премиерът. Това е официалното мнение на институциите, внесено в Народното събрание, допълни той.

По думите му на базата на тези становища е бил предложен "ясен поетапен преход" до септември следващата година, за да се премахне този сценарий като риск.

Денков: По два от критериите за еврозоната сме в много добро състояниеЕдинствено инфлацията ни е по-висока от стриктните изисквания за влизане в еврозоната

Николай Денков предлага след ротацията, ако искат да направят за три дни дерогацията и тогава по думите му отговорността ще е на ГЕРБ.

На въпрос, засягащ тона, с който Делян Пеевски се изказва по дневния ред, премиерът отговори:

"За мен Делян Пеевски играе един театър, в който всъщност се изпълнява нашата законодателна програма, а той се опитва да се държи като началник. Нито го приемам това нещо, нито ме интересува. На мен не ми е началник никой от парламента."

Попитан за местните данъци и такси Николай Денков поясни, че има дезинформация. По думите му НСОРБ настоява за децентрализация, местните данъци не са вдигани от години и не правителството иска да направи това.

"Ако те искат да ги променят, ние искаме да им дадем това право. С лъжи държава не се управлява. Нека Сдружението на общините да каже ясно – иска ли го или не го иска", призова той.

"Нашата управленска програма беше допълнена от ГЕРБ. Тя е обща програма с Мария Габриел до края на следващата година. Заедно подбрахме министрите с хората от ГЕРБ. Някои от основните елементи на едно коалиционно споразумение са налице, те са приети и от двете страни", припомни Денков. Според него липсва "механизъм, с който да се вземат важните решения". Очевидно за ГЕРБ е по-лесно "да държат тази позиция на вътрешна опозиция", изтъкна премиерът и определи това като вредно за самия ГЕРБ.

„Сглобката“ трябва да се предоговори или изпълнява, каза Борисов

Като каза, че има "доза шизофрения" в отношението на ГЕРБ към правителството, в предаването "Неделя 150" Николай Денков заяви:

"Има няколко имена, които бяха предложени от тях. Приели сме ги като общи министри. Да се правиш, че нямаш отношение към този кабинет първо не е вярно и второ е вредно."

Премиерът посъветва ГЕРБ "да забравим тези дребни сметки". След 5 месеца да искаш изпълнена 18-месечна програма е некоректно, допълни той.

По предстоящия вот на недоверие, свързан с националната сигурност и отбрана, премиерът обясни, че с бързи темпове се наваксват закъснения от много години в отбранителната политика и "в основната си част този вот на недоверие няма никаква основа".

"Нямам проблем със службите по принцип. Работя добре с някои от тях", декларира Николай Денков и добави, че има "много ясна причина" защо иска смяна на шефа на ДАНС, чийто заместник си е "позволил да предизвика цялата криза около първия тур на изборите.

На въпрос време ли е за персонални промени в кабинета, конкретно в Министерството на електронното управление, министър-председателят подчерта, че не иска "да разбутва този екип, защото работата върви много активно". "МЕУ за този период от 5 месеца успя да напредне чисто професионално по задачи, които бяха изостанали от много години", каза премиерът, като даде примери електронните бележки за учениците, електронните рецепти и електронните фишове.