Езерото Комо продължава да се развива като туристическа дестинация и място за инвестиции в луксозния сектор.

Един от най-привлекателните имоти там е замъкът Урио, който се очертава да бъде закупен от нов собственик още през 2024 г.

В момента той е обект на преговори между Opus Dei (настоящ собственик) и марката Belmond, контролирана от френския гигант LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, който от години работи активно в сектора на луксозния туризъм, съобщава местният портал quicomo.it.

Сградата, която датира от XVII век, включва огромна градина, разширена и оформена от барон Ричард, който става неин собственик през 1871 г. След него луксозната резиденция преминава в ръцете на барон Лангхайм, който се заема с реставрацията на къщата и фасадата, но всичко отива на търг, тъй като баронът не разполага с достатъчно средства, за да плати цялата работа.

С гледка към Комо: Домът на Белини е най-добрият в Топ 50 хотели в светаСемейство Де Сантис, които притежават и Grand Hotel Tremezzo на езерото Комо, закупиха през 2018 г. имота от XVIII век

След това замъкът Урио е закупен от Opus Dei, негов собственик до днес. Сега имението може да премине към френския гигант в областта на лукса LVMH. Преговорите протичат в условия на пълна поверителност и са обвити в мистерия, допълва порталът.

Opus Dei обаче потвърди новината за продажбата с официално изявление на своя уебсайт.

Сред съображенията, довели до решението за продажба, са настоящият социален и културен контекст, както и логистичните и икономическите нужди на хората, които в последно време са се променили значително, се казва в съобщението на собствениците.

Срещу 30 000 евро може да се ожените в италианската вила на Джордж Клуни Актьорът купува имението през 2010 г. за 10 млн. евро, но стойността му се е увеличава десетократно заради звездния собственик

Освен това, управлението на дейностите по поддръжка е станало много скъпо през годините. Поради това дружеството собственик, "Castello di Urio srl", е взело решение да обяви комплекса за продажба. През последните няколко дни е подписан предварителния договор за продажба на компанията Belmond Italia SpA.

Намерението на дарителите, които са подкрепяли замъка през десетилетията, е било да насърчават възпитателната дейност на Opus Dei. Използването на част от приходите от продажбата за образователни цели ще бъде спазено от компанията собственик, се казва още в съобщението.

Пет елегантни имота търсят нови собственици. По възможност да са милионериБритански брокер класира петте най-шикозни имота – от селски имения, през италиански вили до луксозни градски апартаменти

"Винаги ще бъдем много благодарни – казва отец Джовани Манфрини, на хората, които през тези 70 години направиха възможно обучението в красивата обстановка на замъка Урио и за безбройните духовни богатства, които тази дейност ни донесе. Дълбоко чувство на благодарност е отправено към администрацията на замъка и към всички, които са направили всичко възможно да бъде винаги гостоприемен и всеки да се чувства като у дома си".