Март 2023. Финансовият свят е разтърсен от бомбастичното съобщение, че UBS купува своя фалиращ съперник Credit Suisse, за да предотврати глобална банкова криза.

На сутринта в деня след новината Серджо Ермоти вижда на телефона си изненадващо име.

Обажда му се председателят на UBS Колм Келехер. Ермоти е напуснал банката три години по-рано и към момента е председател на швейцарска застрахователна компания.

"Определено не очаквах телефонното обаждане", разказва Ермоти пред CNN в рамките на конференция в Женева миналия месец. "Когато ми се обади и каза, че трябва да се видим... разбрах, че става дума за нещо много сериозно."

UBS иска Ермоти да се върне като главен изпълнителен директор, за да ръководи спешното поглъщане на Credit Suisse - сделка, на която банката неохотно се съгласява по искане на швейцарските власти, въпреки силната съпротива на някои акционери и местни законодатели.

Ермоти се съгласява да се върне, подписвайки договор за начинание с високи залози и исторически прецедент: обединяване на две така наречени глобални системно важни банки. Списъкът от едва 30 кредитори включва Bank of America, JPMorgan и HSBC и засяга две банки, чийто фалит може да предизвика световна финансова криза.

За какво трябва да се подготви Швейцария след фалита на Credit Suisse? Експерти предлагат да се улесни достъпа на финансовите институции до финансиране от централната банка

Ако сливането се окаже неуспешно, доверието в UBS ще е сериозно засегнато, а това има потенциал да предизвика нестабилност в цялата финансова система, смята Анке Райнген, банков анализатор в RBC Capital Markets, пред CNN. Според нея има няколко причини, поради които може да се окаже трудно сделката да се осъществи – от миграцията на IT системите и културните различия между двете банки до опасността интеграцията да погълне твърде много от вниманието на ръководството за сметка на развитието на бизнеса.

Все пак перспективата на Райнген е положителна и понастоящем RBC очаква UBS да постигне по-добра възвръщаемост от своите конкуренти. Инвеститорите са също толкова оптимистично настроени, което доведе до ръст на акциите с близо 30% от обявяването на сделката.

Сливането обаче предизвика полемика в Швейцария, където Credit Suisse имаше дълга и славна история, докато поредица от скандали и загуби не отблъснаха клиентите и инвеститорите. Залогът е голям за страната, в която сега се намира обединена банка с активи, двойно по-големи от годишното икономическо производство.

Натискът върху Серджо Ермоти да успее е толкова силен, че се случва дори непознати финансисти в Швейцария се приближават до него, за да му пожелаят късмет, да му благодарят или да се произнесат за действията по сливането. Ако сделката се провали, това не само ще постави петно върху иначе безупречната кариера на Ермоти, но и ще означава публичен провал за него. Твърди се, че този банкер е толкова разпознаваем в Швейцария, колкото и великият тенисист Роджър Федерер, а сега може би е обект на още по-голямо внимание, допълва CNN.

Първи отчет след сделката UBS-Credit Suisse. За какво следят инвеститоритеВъв фокуса попадат както размера на щетите за погълнатата банка, така и плановете на новия мегатрезор

Кулминацията на една кариера

Показателно е, че на Ермоти му отнема ден-два, за да обмисли дали да поеме такава тежка отговорност. Чувството за дълг към Швейцария и лоялността към банката са водещи фактори за решението му да се върне. Но също така и конкурентната нагласа, както и възможността да осъществи сделка, която си е поставил за цел отдавна, още по време на първия мандат като главен изпълнителен директор на банката.

"Винаги съм чувствал, че следващата глава, която искам да напиша, е глава, в която ще извърша сделка като тази", казва Ермоти на пресконференцията, на която обяви завръщането си. "Би било противоречиво от моя страна да не приема тази работа, за да изпълня това, което вярвам, че е правилният следващ ход за UBS."

Призивът е разбираем. Сделката превърна UBS във втория по големина мениджър на богатство в света за една нощ - след Morgan Stanley, като според Ермоти осигурява наведнъж средства за нови клиенти за седем години.

Освен това, UBS плаща 60% по-малко от понижената стойност на акциите на Credit Suisse преди последното спасяване през уикенда.

UBS изплаща $388 млн. на регулатори след провал на Credit Suisse Това е само първото от редица задължения, които UBS може да се наложи да плати

Но това е свързано с определени условия.

UBS поема банка, която Ермоти наскоро описа като "структурно губеща". Освен това тя е свързана с купчина от неуредени съдебни дела, последвани от години на скандали и пропуски в спазването на законодателството. Към септември UBS е заделила повече от 4 млрд. долара за съдебни и регулаторни дела - с 50% повече от сумата, заделена по същото време миналата година.

Дори Credit Suisse да нямаше този болезнен багаж, самият размер на двете банки превръща сливането им в огромно начинание. "Не мога да подчертая достатъчно силно колко голяма е тази сделка от гледна точка на финансовата история и финансовия инженеринг, който се изисква", заяви през март Келехер, председател на UBS. "Има огромен риск при интегрирането на тези бизнеси."

Ако някой може да го направи, това е Ермоти, твърдят топ финансисти. Пред CNN го описват като уверен лидер с огромен интелект, който често се ръководи и от силна интуиция, която му помага да взема правилните решения.

"Това, което наистина го отличава, е яснотата, с която ръководи", казва Катрин Кох, бивш началник на отдела по човешки ресурси по време на първи мандат на Ермоти в UBS. Той не се притеснява да взема трудни решения и поема пълна отговорност за действията си, добавя тя. Той "не се оправдава... Мисля, че това е рядкост в наши дни".

Не по-малко ценно за работата е умението му да вдъхновява другите да се справят с предизвикателни задачи. Според Том Наратил, който е бил главен финансов директор на UBS по време на предишния мандат на Ермоти, той "умее да изкарва наяве силните качества на хората".

Досиетата по разследването на Credit Suisse ще се пазят в тайна 50 годиниРазследването ще се съсредоточи върху действията на правителството, финансовия регулатор и централната банка преди спешното поглъщане на Credit Suisse от UBS

От стадиона до големите пари

Серджо Ермоти решава да се занимава с финанси още в ранна възраст.

Напуска училище на 15 години с мечтата да стане професионален футболист и след това започва стаж в банка в родния си град Лугано в италианскоговорящата част на Швейцария. Идеята е да натрупа професионален опит, докато учи за треньор – неговият "план Б", ако мечтата за футбол не се осъществи. Но след като постъпва в банката, бързо започва да се интересува от финансовите пазари.

"Реших, че моят план "Б" вече не е треньор... план "Б" е да стана търговец", казва той пред CNN. "Не бях достатъчно добър, за да съм футболист, тогава се насочих към план Б."

От Cornèr Banca в Лугано, където в крайна сметка прекарва повече от десетилетие, Ермоти се премества в Citi, преди да се присъедини към Merrill Lynch на 27 години. 16 години той прекарва в американската инвестиционна банка, включително като съуправител на глобалния ѝ бизнес с акции, усъвършенствайки критични аналитични умения и умения за вземане на решения.

По-късно тези умения се оказват безценни както в италианската UniCredit, която той помага да бъде преведена през световната финансова криза като заместник главен изпълнителен директор, така и по време на първия му престой в UBS - деветгодишен период, който поразително прилича на този, с който се сблъсква сега.

UBS сменя финансовия си директор и запазва Кьорнер от Credit Suisse UBS поема Credit Suisse като част от организираното от швейцарското правителство спасяване

Както тогава, така и сега, назначението на Ермоти на ръководния пост става в кратък срок и в разгара на криза. През септември 2011 г. той се присъединява към висшето ръководство на банката в Сингапур за срещи като ръководител на отдела за Европа, Близкия изток и Африка.

UBS се опитва да спре последиците от загуба в размер на 2,3 млрд. долара, причинена от неразрешени сделки на служител, които са разкрити няколко дни по-рано. В края на същата седмица тогавашният главен изпълнителен директор Освалд Грюбел подава оставка заради загубата и Ермоти го заменя - бързо издигане за човек, който се присъединява към банката само пет месеца по-рано.

Ермоти има още по-малко време да се подготви за това, което следва. През ноември същата година той се среща с акционерите в Ню Йорк, които го притискат по отношение на стратегията на групата, която все още изпитва затруднения след тежките загуби в кризата от 2008 г.

Серджо Ермоти е готов да вземе непопулярни и рисковани решения, дори ако това означава загуба на някои приходи в краткосрочен план.

Под огромен натиск

Промяната, макар и драстична, се отплаща и в края на деветгодишния мандат на Ермоти UBS е един от най-печелившите кредитори в Европа. Според банкера обаче, върховото му постижение идва дълго след напускането му. "Фактът, че UBS беше поканена да участва в решението за Credit Suisse, беше крайният успех", каза Ермоти пред CNN.

Какво научи швейцарската централна банка от краха на Credit SuisseДори SNB все още не може да прецени колко устойчива ще бъде обединената банка UBS заради огромните ѝ размери

Как ще измери успеха си този път?

"Когато знам, че нашите служители и клиенти се гордеят, че са свързани с нас, знам, че тогава ще имаме успех."

Натискът върху Ермоти и в момента е огромен.

Той е развълнуван от предизвикателството, макар да признава, че е напрегнато.

"Определено в цялата ми кариера дотук, това е най-взискателният период, който съм имал. Изправени сме пред огромна трудност, идваща от интеграцията, от това, че трябва да управляваме банката и да обслужваме клиентите и на двете институции."

Остава и въпросът какво ще последва за UBS, след като задачата по поглъщането на бившия ѝ съперник приключи, вероятно до края на 2026 г.

Винаги с поглед към хоризонта, Ермоти вече мисли за това каква банка иска да бъде UBS, когато основната му работа приключи. "Тя трябва да бъде банка, която не просто е завършила интеграцията, а банка, която вече работи за растеж", казва той. "Можем да създадем нещо уникално. Това поколение може да направи нещо, което ще остане в историята... не като събитие, а като основа за следващата глава за UBS."