Швейцария предприема въвеждането на законодателни промени, свързани с разпоредбата за ликвидност, използвана при спасяването на Credit Suisse, съобщи Федералният съвет на страната.

През март Credit Suisse получи достъп до държавен ликвиден резерв в размер на 100 млрд. швейцарски франка, след като беше въвлечена в пазарни сътресения.

В резултат, клиентите бързо изтеглиха парите си, което доведе до поглъщането на швейцарската банка от бившия ѝ конкурент UBS, припомня Reuters.

Защитната мярка беше подкрепена от федералното правителство и позволи на изпитващата затруднения банка да получи повече ликвидност от централната банка, отколкото при други обстоятелства.

Федералният съвет заяви, че разглежда широко използвания в международен план антикризисен инструмент като начин за укрепване на стабилността на финансовия сектор.

Обявеното въвеждане на предпазния механизъм ще позволи отделните разпоредби, въведени през март с извънредно постановление, да станат закон. Според запознати източници обаче, законопроектът ще влезе за разглеждане в парламента едва през декември, допълва Reuters.

За какво трябва да се подготви Швейцария след фалита на Credit Suisse? Експерти предлагат да се улесни достъпа на финансовите институции до финансиране от централната банка

Междувременно, главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти заяви, че активите на банковата институция не са нараснали прекомерно след поглъщането на Credit Suisse.

"UBS не е твърде голяма - размерът не се свежда само до съотношението между баланса и БВП на страната", заяви Ермоти на събитие в Цуг, Швейцария.

Поглъщането на Credit Suisse беше окончателно завършено през юни, с което обособи швейцарски гигант в областта на банковото дело и управлението на финансово състояние с баланс от 1,6 трилиона долара, отбелязва още Reuters.

Цифрата е много по-голяма от цялата икономическа продукция на Швейцария, която през 2022 г. е възлизала на 878 млрд. долара по текущи обменни курсове.

Ермоти заяви, че 20% от баланса на обединената банка е относително стабилен и е инвестиран в швейцарския пазар на недвижими имоти, а банката разполага с над 200 млрд. долара капитал за покриване на загуби.

Първи отчет след сделката UBS-Credit Suisse. За какво следят инвеститоритеВъв фокуса попадат както размера на щетите за погълнатата банка, така и плановете на новия мегатрезор

Изпълнителният директор, който се върна в UBS през април, за да ръководи поглъщането на Credit Suisse, изрази критика към Credit Suisse. "Credit Suisse фалира, защото години наред прилагаше бизнес модел, който не беше правилен. За съжаление, през последните няколко години банката реализира милиарди оперативни загуби и можеше да продължи да трупа загуби".

"Банката вече не беше жизнеспособна.", категоричен е той.

UBS съкращава хиляди служители с цел $10 млрд. по-малко разходи до 2026 Мегабанката закрива 3 000 работни места само в Швейцария, в глобален мащаб те могат да достигнат 35 000

Credit Suisse фалира, след като разтревожени инвеститори изтеглиха милиарди след поредица от загуби и грешни стъпки, предизвиквайки ликвидна криза. Ермоти заяви, че част от парите са били прехвърлени в UBS, а друга част са отишли в други банки в Швейцария и дори в чужбина.

Въпреки това той изрази оптимизъм, че Credit Suisse може да бъде успешно интегрирана в UBS.

Миналата седмица UBS заяви, че ще намали разходите си с 10 млрд. долара и ще закрие 3000 работни места само в Швейцария. "Повече от 99% от хората в Credit Suisse са добри експерти с интегритет. Не мисля, че ще бъде проблем да ги интегрираме Credit Suisse", допълни още изпълнителният директор.