UBS ще изплати 388 млн. долара на британските и американските регулаторни органи във връзка със сделките на Credit Suisse с частната инвестиционна компания Archegos Capital Management, съобщи швейцарската банка, цитирана от Reuters.

Това е само първото от редица задължения, които UBS може да се наложи да плати, след като миналия месец приключи поглъщането на Credit Suisse, наследявайки правните битки на фалиралата банка.

Федералният резерв на САЩ обяви, че е наложил глоба на UBS Group AG в размер на 268,5 млн. долара за неправомерни действия на Credit Suisse във връзка със сделките ѝ с несъществуващата инвестиционна компания Archegos Capital Management.

Фед заяви, че Credit Suisse неколкократно не е успяла да отстрани недостатъците в управлението на риска при сделките си с фирмата и е загубила 5,5 млрд. долара, когато тя се срина през 2021 г. UBS ще плати и на Английската централна банка 87 млн. паунда (119 млн. долара), с което общият размер на плащанията достига 388 млн. долара.

Предварителните доклади показваха, че американският регулатор ще наложи санкция в размер до 300 млн. долара, а британският регулатор ще глоби UBS с до 100 млн. паунда заради сделките на банката с Archegos, отбелязва Reuters.

UBS наема нови служители, които да обслужват богатите американциПридобивайки Credit Suisse, UBS се превърна във втората по големина компания за управление на богатство в света

UBS съобщи още, че ще затегне дисциплината по отношение на оперативното управление и управлението на риска в Credit Suisse, след като приключи поглъщането на по-малкия си конкурент.

Банката също така заяви, че възнамерява да разреши оставащите съдебни спорове с Credit Suisse в "най-добрия интерес на заинтересованите страни, включително инвеститорите, клиентите и служителите". През май, непосредствено преди приключването на сделката, UBS заяви, че предвижда 4 млрд. долара за потенциални съдебни дела, свързани с придобиването на Credit Suisse.

Въпреки че не може да налага глоби, швейцарският финансов регулатор FINMA разпореди корективни мерки след случая с Archegos, включително промени в културата на възнагражденията на банката, които да отчитат в по-голяма степен склонността към риск, отбелязва Reuters.

Регулаторният орган допълни, че е започнал изпълнително производство срещу неназован бивш банкер на Credit Suisse.

UBS финализира поглъщането на Credit Suisse Групата ще контролира активи на стойност 5 трилиона долара

Archegos Capital Management обяви фалит през март 2021 г. В следствие на това, UBS също загуби средства, тъй като залозите на хедж фонда със силен ливъридж върху някои технологични акции се оказаха неуспешни и стойността на портфейла му рязко спадна.

Независим доклад по случая разкритикува поведението на Credit Suisse, като заяви, че загубите са резултат от "фундаментален провал в управлението и контрола на инвестиционната банка и по-специално на нейния отдел за брокерство".

"Неуспехите на Credit Suisse да управлява ефективно рисковете бяха изключително сериозни и създадоха заплаха за сигурността и стабилността на дружествата. Широкото разпространение на тези пропуски доведе до днешната глоба", заяви заместник-управителят на Английската централна банка Сам Уудс.