Саудитската национална банка е искала да увеличи дела си в Credit Suisse от 9,88% на около 40%, но швейцарският регулатор FINMA й попречил да го направи.

Това съобщи швейцарският вестник Blick, цитиран от Reuters.

Регулаторът FINMA дава своето одобрение за придобиване на дял от над 10% от чуждестранен инвеститор във всяка голяма швейцарска банка.

Не е ясно защо органите са се противопоставили на този ход, при който Саудитската национална банка, която в момента е най-големият акционер в Credit Suisse, щеше да вложи 5 млрд. долара, допълва изданието, без да посочва източниците си.

От Credit Suisse отказаха коментар. FINMA и Saudi National Bank не са били отрити за коментар.

UBS финализира поглъщането на Credit Suisse Групата ще контролира активи на стойност 5 трилиона долара

След като втората по големина банка в Швейцария изпадна на ръба на фалита, на 19 март UBS (UBSG.S) се съгласи да я купи на безценица за 3,4 млрд. швейцарски франка (3,4 млрд. долара) в рамките на спасителна операция, организирана от швейцарските власти, припомня Reuters.

Миналия месец UBS завърши спешното поглъщане на Credit Suisse, с което създаде швейцарски гигант в сферата на банковото дело и управлението на благосъстоянието с баланс от 1,6 трилиона долара и надзори над активи на стойност над 5 трилиона долара.

Сделката стопи дяловете на Saudi National Bank в Credit Suisse в едва 0,5% от UBS.

Припомняме, че в началото на месеца бивши акционери в Credit Suisse заведоха колективен иск, с който се иска повече от UBS за поглъщането на нейния местен съперник.

Фондация Ethos, която представлява швейцарски пенсионен фонд, притежавал повече от 3% от Credit Suisse, "реши да подкрепи базираната в Лозана стартираща правна компания LegalPass в нейния съдебен иск срещу обменното съотношение, определено в контекста на придобиването на Credit Suisse от UBS", се казва в изявление на организацията.

Стотици служители напускат закъсалата Credit Suisse всяка седмица UBS планира да закрие инвестиционната банка на кредитора, в която работят около 17 000 служители

В рамките на сделката, на акционерите на Credit Suisse беше предложена една акция на UBS за 22,48 акции на Credit Suisse, което оцени изпадналата в затруднение банка на 3 млрд. швейцарски франка (3,35 млрд. долара).

Само 48 часа преди сключването на сделката обаче Credit Suisse струваше 7 млрд. франка, акцентират от Ethos.

Те и преди са изразявали загриженост относно начина, по който беше осъществено придобиването на Credit Suisse от UBS, и по-специално, че сделката е извършена принудително, без да се вземе предвид мнението на акционерите.

При предявяването на иска си миналия месец LegalPass заяви, че придобиването на втората по големина банка в Швейцария от UBS е било "кражба", като UBS е оценила по документи бизнеса на Credit Suisse на почти 34 млрд. долара.

UBS сменя финансовия си директор и запазва Кьорнер от Credit Suisse UBS поема Credit Suisse като част от организираното от швейцарското правителство спасяване

"Credit Suisse беше продадена под пазарната си цена по време на тайни преговори и под правителствен натиск, без акционерите да имат право на глас по този въпрос", заявява Александър Ости, адвокат в LegalPass.

Компанията определи краен срок за присъединяване към колективния иск до 20 юли.