В четвъртък Швейцарската национална банка (SNB) обяви, че е изключително важно да се извлекат поуки от кризата с Credit Suisse, която доведе до фалита на финансовата институция и принудителното ѝ спасяване от конкурентната UBS, и да се обмислят мерки, които биха предотвратили подобни случаи в бъдеще, съобщава Reuters.

"Тези мерки трябва да засилят устойчивостта на банките, за да се предотврати загубата на доверие, когато това е възможно, и да се осигури широк набор от ефективни възможности за стабилизиране, възстановяване или ликвидиране на системно важни финансови институции в случай на криза", заявяват от централната банка в доклада си за финансовата стабилност за 2023 г.

В него също така се посочва, че в бъдеще от кредиторите трябва да се изисква да подготвят минимален размер на активите, които биха могли да бъдат заложени в полза на централните банки.

Крахът на Credit Suisse разклати модела на швейцарската централна банкаКритиците твърдят, че в ръцете на нейния председател е концентрирана твърде много власт и искат промени


Най-голямата швейцарска банка наскоро стана още по-голяма, след като спаси изпадналата в затруднение Credit Suisse в рамките на поглъщане, проектирано от швейцарските власти през март и официализирано от UBS на 12 юни. Това обаче доведе до опасения дали Швейцария може ефективно да контролира банка, която има 1,6 трилиона долара и 120 000 служители по целия свят, както и свързаните с това рискове.

Дори SNB заявява, че все още не може да прецени колко устойчива ще бъде обединената банка.

"Наличните към момента данни не са достатъчни за цялостна оценка на устойчивостта на обединената банка в такъв перспективен анализ", се казва в доклада.

От централната банка на Швейцария добавят, че все пак има три основни извода, които произтичат от кризата, включително че спазването на капиталовите изисквания е необходимо, но не е достатъчно, за да се гарантира доверието в една банка.

„Високомерие, каквото не сме виждали“: Защо централните банки губят довериеНараства безпокойството относно начина, по който централните банки по света се борят с инфлациятаонна криза


"Второ, капиталовите инструменти АТ1 абсорбират загуби, само когато достигането на точка на нежизнеспособност е било неизбежно и държавната намеса се оказва задължителна“, обясняват от SNB, като добавят, че мащабът и темповете на изтичане на депозити от Credit Suisse, резултат от загубата на доверие, са безпрецедентни и по-сериозни от заложените в регулациите за ликвидност.

В изявление, публикувано в деня на официалното приключване на най-голямата банкова сделка от финансовата криза през 2008 г. насам, швейцарският регулаторен орган FINMA коментира, че една от най-неотложните цели пред новата обединена банка е бързото намаляване на риска на бившата инвестиционна банка Credit Suisse, но е убеден, че това може да бъде постигнато.