Швейцарските избиратели одобриха въвеждането на глобален минимален данък за компаниите и Закон за климата, който цели да намали използването на изкопаеми горива и да постигне нулеви емисии до 2050 г., съобщи обществената телевизия SRF, цитирана от Reuters.

Резултатите показаха, че почти 80% от гласувалите на националния референдум на 18 юни са подкрепили повишаването на данъка върху бизнеса в страната до глобалната минимална ставка от 15% от сегашния среден минимум от 11%, което е необичайно силно одобрение.

"Това гарантира, че Швейцария няма да изгуби никакви данъчни приходи в полза на чужди държави", заяви министърът на финансите Карин Келер-Зуттер. "Това ще създаде и правна сигурност и стабилна рамка."

През 2021 г. Швейцария се присъедини към почти 140 държави, които подписаха споразумение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за определяне на минимална данъчна ставка за големите компании - ход, целящ да ограничи практиката за прехвърляне на печалби към държави с ниски данъци.

Credit Suisse отчете една от най-големите банкови печалби за всички временаПечалбите се дължат изцяло на подкрепеното от държавата спасяване на банката

Дори и с увеличението, Швейцария ще продължи да има едно от най-ниските нива на корпоративен данък в света, а предложението, което се оценява на 2,5 милиарда швейцарски франка (2,80 милиарда долара) годишно като допълнителен приход, беше подкрепено от бизнес групи, повечето политически партии и обществеността.

В Швейцария се намират офисите и централите на около 2000 чуждестранни компании, сред които Google, както и на 200 швейцарски мултинационални компании, като Nestle.



Въпреки че всички ще бъдат засегнати, бизнес групите приветстваха по-голямата сигурност, която новият данък ще донесе, дори ако Швейцария загуби част от очарованието си на ниско данъчно облагане.

"Нито една друга страна няма да има по-ниски данъци. Искаме допълнителните данъчни приходи да останат в страната и да бъдат използвани за подобряване на нейната привлекателност за бизнеса", заяви Кристиан Фрей от лобистката група Economiesuisse, цитиран от Reuters.

Крахът на Credit Suisse разклати модела на швейцарската централна банкаКритиците твърдят, че в ръцете на нейния председател е концентрирана твърде много власт и искат промени

Законът за климата също беше одобрен и получи подкрепата на 59% от гласувалите.

През 2021 г. той беше отхвърлен като твърде скъп, предизвика още повече дебати, като през последните седмици кампаниите срещу него набират сила.

Поддръжниците казват, че законът е минимумът, който богатата страна трябва да направи, за да докаже ангажимента си в борбата с изменението на климата, докато противниците от дясната Народна партия твърдят, че той ще застраши енергийната сигурност.

На референдума в неделя гласоподавателите също така одобриха удължаването на срока на действие на някои разпоредби на извънредния закон COVID-19, което се изисква от швейцарската система на пряка демокрация, при която законодателството се подлага на обществено гласуване.