Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поиска от банките да предоставят седмични данни за ликвидността си от септември.

Целта на финансовата институция е по този начин да проследява способността им да се противопоставят на потенциални сътресения при повишаване на лихвените проценти, заяви ръководителят на надзора на ЕЦБ, цитиран от Reuters.

В интервю, публикувано от Milano Finanza, Андреа Енрия заяви, че европейските банки са по-силни от преди, но че финансовите пазари все още са в "деликатна фаза" заради войната в Украйна, високата инфлация и бързо растящите лихвени проценти.

Всички тези фактори могат да увеличат рисковете за ликвидността и финансирането, обяснява Енрия и добавя, че ЕЦБ ще се фокусира върху това в рамките на стрес тестовете и другите надзорни процеси, които се провеждат в момента.

"Решихме от септември да изпращаме на банките ежеседмично искане за информация, за да разполагаме с по-свежи данни, които ще ни позволят да наблюдаваме по-добре развитието на ликвидността", обясни той.

Понастоящем от банките се изисква да предоставят информация за ликвидността на ЕЦБ на месечна база, допълва Reuters.

ЕС прие по-строги правила за банковия капиталПоследната част от пакета

Резултатите от стрес тестовете на банките ще бъдат оповестени през следващите няколко дни и според Енрия, ще покажат, че европейските кредитори могат да отговорят на потенциална финансова криза на по-силна основа, с по-високи капиталови нива и по-солидни активи.

Запитан дали в Италия има нужда от трета голяма банкова група, освен UniCredit и Intesa Sanpaolo Енрия заяви, че има възможност за по-нататъшна консолидация, както в други европейски държави членки.

Банковите регулатори на Европейския съюз започнаха стрес тестове, за да проверят как банките биха могли да се справят с дълъг период на висока инфлация и лихвени проценти в момент, когато Европейската централна банка повиши разходите по заемите в еврозоната до най-високото им равнище от 22 години насам.

Резултатите, получени от всяка банка поотделно, без оценка "издържал" или "не издържал", дават информация за годишните регулаторни оценки на капиталовите буфери.

Резултатите се следят отблизо за признаци на устойчивост в банковия сектор, особено след неотдавнашните пазарни сътресения, предизвикани от фалита на Silicon Valley Bank и двама други кредитори в САЩ и подкрепеното от Швейцария спасяване на Credit Suisse от кредитора UBS.

Испанските банки се представят все по-добре на стрес теста на ЕСНеблагоприятният сценарий измерва устойчивостта на банките към спад с 6% през тригодишния период до 2025 г.

Припомняме, че в началото на месеца председателят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че банката няма да остане "безучастна", ако се стигне до едновременно увеличаване на печалбите и заплатите предвид продължаващата висока инфлация в региона.

ЕЦБ е бдителна по отношение на всички рискове, които биха могли да доведат до по-нататъшно повишаване на инфлацията, включително маржовете на печалбата.

Централните банки обръщат все по-голямо внимание на този въпрос на фона на опасенията, че компаниите се възползват от по-високите цени и допълнително подхранват инфлационния натиск.

Данни на Международния валутен фонд от юни показват, че половината от нарастването на европейската инфлация през последните две години се дължи на по-високите корпоративни печалби. МВФ предупреди, че може да се наложи компаниите да се задоволят с по-малки печалби, за да върнат инфлацията в нормалното русло.

По време на пресконференция през юни Лагард заяви на свой ред, че нейният екип ще "предприеме по-твърди мерки по отношение на паричната политика", за да гарантира, че няма да има по-нататъшен инфлационен натиск от страна на печалбите на предприятията.