Инфлацията в еврозоната намалява за трети пореден месец през юни, показват предварителни данни, цитирани от Reuters.

Причините за спада са понижението в цените на горивата и забавеният ръст в цените на хранителните продукти.

Инфлацията в 20-те държави, които използват еврото, се понижава до 5,5 % през юни от 6,1% през май, което е малко по-голям спад от прогнозите на икономистите.

Германия е единствената държава, която отчита увеличение, показа експресната оценка на Евростат.

Германия в примката на инфлацията: Мрачни прогнози за водещия пазар в ЕСПотреблението ще намалее с 1,7% през 2023 г. и няма да се повиши отново до 2024 г., когато се очаква да отбележи ръст от 2,2%

Базовата инфлация, изключваща енергията и храните, която според експертите от ЕЦБ е основен показател, се понижава слабо от 6,9% от 6,8% и остава далеч от устойчивия спад, който централната банка иска да види.

Услугите са единствената категория, в която растежът на цените се ускорява - от 5% до 5,4%, демонстрирайки продължаващата устойчивост на потребителите към по-високите разходи по заемите.

Задълбочаващата се икономическа криза поставя ЕЦБ пред сериозна дилема През юни бизнес растежът в еврозоната се забавя, а рецесията в производството се задълбочава

Данните едва ли ще повлияят на Европейската централна банка, която е предвидила девето поредно увеличение на лихвите през юли и планира такова и през септември, подчертава Reuters.

Този месец ЕЦБ повиши лихвените проценти до най-високото им равнище от 22 години насам, тъй като прогнозира, че инфлацията ще остане над целевото равнище от 2% до края на 2025 г.