Документите по разследването на срива на Credit Suisse ще останат затворени в продължение на 50 години - ниво на секретност, което предизвиква безпокойство сред швейцарските историци, съобщава Reuters.

Разследващата комисия ще предаде досиетата си на Швейцарския федерален архив след по-дълъг период от обичайните 30 години, за да се гарантира, че към разследването, което предизвика огромен обществен интерес, се прилагат високи нива на поверителност.

"След приключването на разследването досиетата се предават на Федералния архив и подлежат на удължен срок на защита от 50 години", заяви комисията в стратегически документ, в който очертава своята комуникационна политика.

Разследването ще се съсредоточи върху действията на швейцарското правителство, финансовия регулатор и централната банка в периода преди спешното поглъщане на Credit Suisse от UBS през март 2023 г.

Това е едва петото по рода си разследване в съвременната история на страната и комисията от депутати, която го провежда, има широки правомощия да сезира швейцарския кабинет, финансовото министерство и други държавни органи.

Какво научи швейцарската централна банка от краха на Credit SuisseДори SNB все още не може да прецени колко устойчива ще бъде обединената банка UBS заради огромните ѝ размери

Швейцарското историческо дружество изрази загриженост относно продължителността на срока, като неговият председател Саша Зала изпрати писмо до ръководителя на комисията Изабел Шасо, законодател от горната камара на швейцарския парламент.

Историкът подчерта, че е особено важно Credit Suisse да отвори собствените си архиви за историците.

"Ако изследователите искат да направят научно изследване за банковата криза през 2023 г., достъпът до досиетата би бил безценен", пише Зала. "В идеалния случай би трябвало да е възможно архивът да се обезопаси и да се направи достъпен след изтичането на подходящ срок на защита и, ако е необходимо, при спазване на условията за исторически изследвания", допълва той.

UBS финализира поглъщането на Credit Suisse Групата ще контролира активи на стойност 5 трилиона долара

Комисията по разследването на банковия срив проведе първото си редовно заседание в Берн, на което подчерта поверителността на работата си. Възможните наказания за нарушаване на тази конфиденциалност варират от забрана за изказване пред комисията до лишаване от свобода за срок от шест месеца до три години и глоби.

"Всички лица, участващи в заседанията и разпитите, са задължени да пазят тайна, не само членовете на комисията, но и самите интервюирани. Недискретността усложнява работата или накърнява доверието в комисията и може да има отрицателни последици за швейцарския финансов център", посочват от комисията.