Европейският съюз e постигнал споразумение за прилагане на последния пакет от по-строги правила за банковия капитал, договорени на международно равнище след световната финансова криза преди повече от десетилетие, с допълнения за ограничаване на рисковете от криптосектора.

Последната част от глобалното споразумение "Базел III", договорено между държавите от Г-20 и други страни, съобщава Reuters, включва предпазни мерки, като например ограничения за големите банки да използват собствени вътрешни модели за изчисляване на капиталовите буфери.

Сривът на Silicon Valley Bank и други кредитори в Съединените щати, чиито последици се разпространиха в Европа, и принудителното поглъщане на Credit Suisse от UBS насочиха вниманието на регулаторите към банковия капитал и ликвидност през последните месеци.

Какво научи швейцарската централна банка от краха на Credit SuisseДори SNB все още не може да прецени колко устойчива ще бъде обединената банка UBS заради огромните ѝ размери


"Това е важна стъпка напред, която ще помогне да се гарантира, че европейските банки могат да продължат да работят и в светлината на външни сътресения, кризи или бедствия", коментира Елизабет Свантесон, министър на финансите на Швеция, която председателства ЕС.

Сделката между държавите от ЕС и Европейския парламент предвижда поетапно въвеждане на някои елементи от споразумението "Базел III" от 2025 г., две години след крайния срок, договорен в световен мащаб.

Пакетът включва нови елементи, които да предпазят банките от рисковете в криптосектора и да осигурят по-голяма прозрачност по отношение на изкопаемите горива.

На фона на затягането от ЕЦБ, лихвите у нас остават ниски, а кредитът растеКъм момента България е една от страните с най-ниски лихви по новите кредити в ЕС


Той също така затяга изискванията за клоновете в ЕС на банки от трети държави или такива извън ЕС и за надзора на тяхната дейност в блока - въпрос, който излезе на преден план след напускането на Великобритания.

Въвеждат се и нови правила, които да гарантират, че висшите ръководители на банките са "подходящи" за длъжността си.

ЕС е първата голяма юрисдикция, която постига споразумение по този пакет правила от „Базел III“, преди Великобритания и САЩ.

"Гарантирахме, че са въведени редица предпазни мерки, които да позволят на европейските законодатели да преразгледат това законодателство, ако възникнат неравнопоставени условия след прилагането на Базелския стандарт от други юрисдикции", обяснява Жил Бойе, френски евродепутат, цитиран от информационната агенция.