Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей е новият президент на Аржентина.

С избора му, страната залага на аутсайдер с радикални възгледи, за когото надеждите са да реши тежките проблеми в икономиката, засегната от трицифрена инфлация, рецесия и нарастваща бедност.

Предложенията на Милей, които включваха "взривяване" на централната банка, получиха подкрепата на отчаяни за промяна избиратели, пише BBC.

Други от неговите радикални идеи са легализиране на продажбата на органи, прекъсване на връзките с двата най-големи търговски партньора на Аржентина - Бразилия и Китай, и закриване на повече от дузина министерства.

В победната си реч пред своите поддръжници в Буенос Айрес Милей заяви: "Днес започва възстановяването на Аржентина. Днес започва краят на упадъка на Аржентина. Няма връщане назад."

Дипломация на гнева: Защо срещата на БРИКС не е като западните форумиБлокът, в който членуват единствените страни с население над 2 млрд. души, три ядрени сили и две богати на петрол държави, не може да бъде отписан от международната сцена

"Аржентина ще се върне на мястото си в света, което никога не е трябвало да губи. Ще работим рамо до рамо с всички нации от свободния свят, за да помогнем за изграждането на един по-добър свят.", добави новият държавен глава.

Хавиер Милей е сравняван с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и бразилския бивш лидер Жаир Болсонаро.

Той има скромен политически опит, но фактът, че е политически аутсайдер, беше част от привлекателността му за много избиратели, информира CNBC.

Разговорите му за въвеждане на щатския долар като официална валута на страната бяха посрещнати с аплодисменти от поддръжниците му. Много икономисти обаче твърдят, че това може да доведе до финансова катастрофа.

$100 за барел петрол. Всички държави ще страдат, но кои най-много? Ако въобще достигне до 100 долара за барел, цената на петрола няма да се задържи дълго на тези нива, успокояват анализаторите

В страна, в която годишната инфлация вече надхвърля 140%, а двама от всеки петима души живеят в бедност, победата му доказва, че на аржентинците им е писнало от досегашната политика и икономическата катастрофа.

"Знам как да унищожа рака на инфлацията", обяви Милей по време на последния президентски дебат преди гласуването.

Милей, който яхна вълната от гняв на избирателите срещу основните политически сили, спечели със сериозна разлика. Той получи около 56% от гласовете срещу малко над 44% за съперника му Серхио Маса.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поздрави Милей за победата му, като заяви, че той ще "направи Аржентина отново велика!".